Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROZVOJ TELEMEDICÍNY V OŠETŘOVATELSTVÍ V SOUVISLOSTI S PANDEMIÍ COVID-19

P. Búřilová, A. Pokorná, J. Búřil, L. Kantorová, Z. Svobodová, M. Táborský (Brno - Bohunice, Brno, Olomouc)
Tématický okruh: E-kardiologie
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Výrazný nárůst technologií používaných poskytovateli zdravotní péče změnil prostředí pro péči o pacienty i způsob poskytování zdravotní péče. Pandemie COVID-19 ukázala potřebu využití telemonitoringu a telemedicíny v každodenní klinické praxi, což zahrnuje i realizaci ošetřovatelských intervencí, z důvodu hrozby především pro všeobecné sestry, které jsou reálně prvními kontaktními osobami s nakaženou osobou.
Metody: Cílem review bylo identifikovat doporučení z mezinárodních klinických doporučených postupů (KDP) pro klinickou praxi pro poskytování kvalitní ošetřovatelské péče se zaměřením na možnosti poskytování telehealth ošetřovatelství na národní úrovni v České republice. Realizována byla vyhledávací strategie s cílem nalézt KDP, doporučení, manuály, standardy, nebo konsensuální doporučení publikované v období let 2017 – 2021.
Výsledky: Bylo identifikováno 10 KDP, z nichž bylo 9 vyloučeno pro nesplnění kritérií stanovených ve výzkumu. Na základě kritického hodnocení provedeného dvěma nezávislými odborníky pomocí nástroje AGREE II byl do finální analýzy v review vybrán KDP WHO zaměřující se na digitální intervence pro posílení zdravotnického systému, který měl nejvyšší bodové ohodnocení v šesti oblastech a byl zpracován v souladu s metodiku GRADE.
Diskuze a závěr: Vybraná doporučení jsou definovány jako doplňkové možnosti poskytování zdravotních služeb založených na důkazech. Poskytování péče s využitím telemonitoringu a dalších e-health technologií je v současné době na národní úrovni využíváno omezeně a zatím není zcela akceptováno v rámci úhrad. Vybraná doporučení lze doporučit k přijmutí na národní úrovni s cílem podpořit ošetřovatelské intervence v telemedicíně a nabídnout tak informace a vzdělávání pro poskytování péče i během pandemie COVID-19.

Tato studie vznikla na Masarykově univerzitě v rámci projektu "Komplexní přístup k poruchám integrity kůže a sliznic II." číslo MUNI/A/1341/2021 s podporou grantu Specifický vysokoškolský výzkum, poskytovaného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky v roce 2021