Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PRVNÍ ZKUŠENOSTI LÉČBY FIBRILACE SÍNÍ POMOCÍ PULZNÍHO POLE V KLINICKÉ PRAXI

M. Mudroch, Š. Královec, M. Hrachovina, T. Gabera Drtina, M. Mráček, J. Baroch, J. Brada, F. Müller, J. Petrů, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - technik, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Katetrizační ablace fibrilace síní (FS) pomocí tepelné energie, jako je radiofrekvenční proud, kryotermie nebo laser, je spojena s neselektivní destrukcí tkáně. Během ablace pulzním polem (PFA) vznikají mikroskopické póry v buněčných membránách, které způsobují destrukci buňky – proces zvaný ireverzibilní elektroporace. Pulzní pole selektivně ovlivňuje jen kardiomyocyty, ne okolní tkáně.

Metody: Na našem pracovišti jsme od března 2021 začali v běžné klinické praxi používat pro léčbu FS ablační systém Farapulse (Boston Scientific). K aplikaci PFA se používá speciální nastavitelný katetr Farawave (velikost 31 nebo 35mm). Pro izolaci plicních žil (PV) se využívá dvou různých konfigurací katetru: „basket“ a „flower“.

Výsledky: Za období 10 měsíců jsme touto metodou ošetřili 223 pacientů (146 mužů/77 žen). Průměrný věk pacientů byl ø 63,6 ± 11,5 a BMI ø 29,1 ±5,0. 181 pacientů podstoupilo výkon pro paroxysmální FS a 42 pacientů pro perzistentní FS. U paroxysmální formy byla doba výkonu ø 29,7 ± 8,4 min a čas fluoroskopie ø 6,6 ± 4,2 min. U perzistující FS byla doba výkonu ø 47,2 ± 25,2 min a čas fluoroskopie ø 6,7 ± 4,4 min. Všechny plicní žíly byli akutně izolovány.

Závěry: Tato první data o použití PFA energie pomocí systému Farapulse v běžné klinické praxi prokazují velmi vysokou účinnost umožňující relativně snadnou, velmi rychlou a bezpečnou izolaci PV.