Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KARDIONEUROABLACE U PACIENTŮ S IMPLANTOVANÝM KARDIOSTIMULÁTOREM - PŘÍPADOVÁ STUDIE

H. Jansová, P. Štiavnický, P. Peichl, R. Čihák, P. Stojadinovič, J. Hašková, J. Kautzner, D. Wichterle (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - technik, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Kardioneuroablace (CNA) je terapeutická metoda pro pacienty s funkčními bradyarytmiemi, kteří by jinak byli kandidáty trvalé kardiostimulace (PM). CNA je ale také možné provést u pacientů, kteří již jsou nositeli PM, a to s perspektivou odstranit závislost na implantovaném přístroji.
Cíl: Zhodnocení CNA jako alternativní metody léčby pro pacienty s PM, u nichž je kardiostimulační léčba spojena s komplikacemi nebo je jinak nevhodná.
Metody: Mezi 160 pacienty, kteří podstoupili CNA v období (2014 - 2022), bylo 13 pacientů (8%) s PM, kteří v období 5/2017 - 1/2021 podstoupili CNA jako „náhradní“ léčbu. Důvody byly následující: porucha elektrod (n=6), recidivující dekubity v oblasti kapsy přístroje (n=1), infekční endokarditida (n=1), synkopy i po implantaci PM (n=1) a diskomfort spojený s implantovaným systémem (n=4). V době CNA měli 4 pacienti již PM recentně explantovaný pro předchozí závažné komplikace. Biatriální CNA byla anatomicky navigovaná, s procedurálním cílovým momentem v podobě areaktivity na extrakardiální vagovou stimulaci.
Výsledky: Pacienti (n=13, 77% mužů, věk: 41 ± 12 let) byli v době CNA nositeli PM již 11 ± 7 let. Při atropinovém testu reagovali akcelerací sinusového rytmu o 55 ± 33%. CNA byla technicky úspěšná a nekomplikovaná u všech pacientů (1 pacient reablován). V průběhu sledování 29 ± 16 měsíců (rozmezí 6 - 56 měsíců) došlo u 2 pacientů (15%) k recidivě synkopy, která byla při tilt testu reprodukovaná jako čistě vazodepresorická. Elektivní explantace stimulačního systému byla dosud provedena u 3 z 9 pacientů; u ostatních je plánovaná po dosažení dostatečné délky postprocedurálního sledování.
Závěr: CNA je účinná a bezpečná metoda, která je nejen alternativou zvažované implantace PM, ale může být zvolena i u vybraných pacientů s dříve implantovaným PM, zejména v situaci závažných problémů se stimulačním systémem.