Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

METODY DIGITÁLNÍHO ZPRACOVÁNÍ A ARCHIVACE DAT Z PROGRAMERŮ K IMPLANTABILNÍM PŘÍSTROJŮM.

J. Kukla, L. Nečasová, H. Myšáková, M. Bláhová (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - technik, XXX. výroční sjezd ČKS

Uvádíme zde několik variant, jakým lze s pomocí současné techniky docílit ukládání a archivaci digitálních dat z implantabilních přístrojů (kardiostimulátorů a defibrilátorů, i implantabilních loop recorderů).
Nejdražšší varianta z hlediska počátečních investic je využití dedikovaného systému pro zprávu dat, který je v současné době komerčně dostupný od dvou výrobců kteří disponují CE mark. Jedná se o Fleischacker dodávající systém Mediconnect, a Fysicon dodává Datalinq. V obou těchto případech je dodáván jak hardware, tak softwarová databáze, udržována na serveru. Oba tyto systémy jsou samy o sobě plnohodnotné databáze schopné nahrazovat z části či zcela nemocniční informační systém. V případě ponechání stávajícího informačního systému pro běžně užití je možné získané informace přenést do stávající digitální infrastruktury pomocí HL7 protokolu.
V případě nedostupnosti hardware na detašovaném pracovišti či kontrole mimo ambulanci v současné době využíváme možnosti exportu grafických souborů (*.PDF) od jednotlivých výrobců implantabilní techniky, kdy je provedena standardní kontrola s plnou digitální zprávou. Tento report je potom přenesen pomocí klasické USB klíčenky, ze které importujeme soubory do NIS, kde je přiřazen jako pokračující součást zprávy o kontrole přístroje.
Ve vývoji pro naše účely nyní jsme v procesu vytváření pomocí externího dodavatele jak softwarového (Medtronic SmartSync) tak hardwarového (Ostatní výrobci ICM) řešení které by využívalo cenově dostupné komponenty pro přenos *.PDF souborů a strukturovaných dat z programmerů a jejich import do NIS bez využití proprietárních a drahých komerčních řešení.

Závěr: Cílem tohoto sdělení je rozšířit povědomí o možnostech využití digitálního zpracování a archivaci dat pro zlepšení dokumentace v elektronické formě pro pracovníky ve zdravotnictví.