Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PŘEHLED SOUČASNÝCH POZNATKŮ O KONTRASTEM INDUKOVANÁ NEFROPATII

M. Sůva, D. Kiss, J. Hlásenský, M. Poloczek , M. Hudec, V. Brázdil, J. Kaňovský , P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Poster - lékařský, XXX. výroční sjezd ČKS


Úvod: S rostoucím množstvím metod využívajících kontrastní medium pro diagnostické a intervenční zákroky narůstá i incidence kontrastem indukovaného akutního renálního poškození (CI-AKI). Přestože je jeho průběh zpravidla příznivý, stále zůstává třetí nejčastější příčinou akutního renálního poškození u hospitalizovaných pacientů, pacienta může akutně ohrozit a vyvolat nutnost dialýzy, která mnohdy zůstává jako jediná metoda léčby následku CI-AKI a v důsledku významně zvyšuje hospitalizační náklady. S přihlédnutím k výše zmíněnému je v dnešní době zvláště zapotřebí ozřejmit preventivní metody, rizikové stratifikační modely a klinický management samotného onemocnění.

Metodologie: Byla provedena rozsáhlá rešerše literatury za účelem identifikace relevantních studií popisujících epidemiologii, patogenezi, výsledek a prevenci CI-AKI. Tato rešerše byla zaměřena především na publikované práce ve 21. století.

Cíl: Představit a ozřejmit současný stav vědomostí a současných doporučení klinických společností ohledně prevence CI-AKI. Přehled dostupných meta-analýz a výsledků studií s CI-AKI v oblasti kardiologie