Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ INTENZITY ZÁTĚŽE U TELEREHABILITAČNÍ VERSUS STANDARDNÍ KARDIOVASKULÁRNÍ REHABILITACE DRUHÉ FÁZE.

L. Baťalík (Brno)
Tématický okruh: Rehabilitace v kardiologii
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXX. výroční sjezd ČKS

ÚVOD: Kardiovaskulární telerehabilitace (TKR) je proveditelnou a efektivní alternativou ke standartní kardiovaskulární rehabilitaci (KR). Současné důkazy jsou však omezené na srovnání adherence intenzity cvičení v telerehabilitační a standartní KR. Účelem studie bylo zhodnotit a porovnat dodržování tréninkové intenzity během 12týdenní intervence (II fáze KR) v telerehabilitační a standartní skupině KR.

METODY: Vzorek 56 pacientů s ischemickou chorobou srdeční,  s průměrným věkem 56,7 ± 7,1 vstupujících do II. fáze komplexní sekundární prevence byl randomizován do skupiny TKR (n = 28) a kontrolní standarní KR (n = 28). Primárním výstupem bylo srovnání adherence tréninkové intenzity v obou modelech KR podle tepové frekvence (TF) z jednotlivých tréninkových relací, vyjádřených procentem rezervy TF.

VÝSLEDKY: Celkově bylo průměrné procento TF rezervy jako měřítko intenzity tréninku mezi skupinami podobné (TKR: 74.8 ± 3.3% vs standartní KR: 75.3 ± 3.0%; p = 0,63). Během 12 týdenní intervence se nevyskytl žádný případ úmrtí ani závažné nepříznivé případy, které by vyžadovaly lékařský příjem během tréninku u studovaných subjektů v obou skupinách.

ZÁVĚR: Tyto výzkumné důkazy prokázaly, že model TKR je v intenzitách tréninku podobný standartní KR u pacientů s ischemickou chorobou srdeční s nízkým až středním kardiovaskulárním rizikem.