Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ÚLOHA SESTRY V NEUROPROGNOSTIKAČNÍ STUDII TOMCAT

D. Šloufová, M. Čapková, J. Stočesová, R. Rokyta , Š. Volovár, M. Hromádka (Plzeň)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXX. výroční sjezd ČKS

Studie TOMCAT se zabývá určením prognózy u pacientů po náhlé zástavě oběhu ve spolupráci s Oční klinikou a Klinikou zobrazovacích metod. Jednou z výzkumných metod ke stanovení neurologického výstupu je stanovení šíře optického nervu ultrazvukem, které korelujeme v naší studii s CT vyšetřením.
Cílem našeho sdělení je představení úlohy všeobecné setry, která kromě vysoce specializované ošetřovatelské péče o pacienty v kritickém stavu musí zakomponovat všechny modality této studie. Jedná se o přesné naplánování odběrů krve, přípravu a doprovod pacienta na počítačovou tomografii, napojení a sledování kontinuální elektroencefalografie.
Po náhlé zástavě oběhu je přijato asi 80% pacientů v komatózním stavu. Zde je zásadní určení prognózy, protože asi 2/3 pacientů mají hypoxicko-ischemické poškození mozku. Velice důležitá je komunikace s rodinou a udržování maximální sesterské péče i přes známou nepříznivou prognózu.
Studie nabízí všeobecným sestrám možnost se podílet nejen na výzkumné činnosti, ale dodává jim optimismus a větší naději v péči o kriticky nemocného pacienta.