Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SESTERSKÁ EDUKAČNÍ ČINNOST V OBLASTI CHRONICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ - NAŠE ZKUŠENOSTI Z FNKV

K. Machů (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXX. výroční sjezd ČKS

Cílem příspěvku je přiblížit fungování a význam našeho sesterského týmu v léčbě a zkvalitnění života pacientů s chronickým srdečním selháním. Sdílet zkušenosti a zajímavé poznatky za čtyři roky fungování týmu.

Incidence chronického srdečního selhání každým rokem roste. Díky neustálému pokroku intervenční a farmakologické léčby se častěji setkáváme s pacienty s chornickými obtížemi - konkrétně s diagnózou chronického srdečního selhání. I vzhledem k trendu obecně ve světě a současně vlastní citelné potřebě se zaměřit na pacienty s chronickými obtížemi, vznikl na naší klinice Tým chrnického srdečního selhání. V rámci kliniky funguje ambulance pro pacienty s CHSS, současně úplně mimo ambulanci s lékařem také sesterská poradna. 

Edukační činnost v rámci poradny probíhá ve dvou úrovních. Tou první je edukace pacientů v průběhu hospitalizace - seznámení pacienta s obecně doporučeným režimem pro pacienty s CHSS a také případné odchylky od režimu doporučené ošetřujícím lékařem u specifických kombinací diagnóz. Tou druhou je reedukace pacientů v rámci sesterské poradny a provádění pravidelných kontrol u pacientů, u kterých se úprava režimových opatření výrazně podílí na jejich léčbě a zkvalitnění života.