Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SPECIFIKA PÉČE O PACIENTY PODSTUPUJÍCÍ KATÉTROVOU ABLACI KLASICKÝCH PRAVOSÍŇOVÝCH ARYTMIÍ S JEDNODENNÍ HOSPITALIZACÍ

P. Šmerdová, Z. Stárek, J. Jež, F. Lehar, F. Souček, M. Pešl, K. Doležalová, I. Jordánová, E. Kubalová, A. Širůčková, M. Zahálka, M. Kubátová, K. Grůzová, L. Špinarová (Brno)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Katétrová ablace srdečních arytmií je zejména u klasických pravosíňových arytmií metoda první volby. V rámci covidových opatření jsme byli nuceni provádět ablace klasických arytmií za jednodenní hospitalizace. Cílem naší práce je přiblížit tento postup z hlediska ošetřovatelské péče.

Metodika a výsledky: V době covidové krize byly katétrové ablace na našem pracovišti prováděny za jednodenní hospitalizace (1D). Vzhledem k nedostatku lůžek na klinice byli pacienti monitorováni na elektrofyziologickém (EFV) sále a tentýž den propuštěni domů. Od 11.1.2021 do 26.5.2021 bylo provedeno 56 katetrových ablací v rámci jednodenní hospitalizace u pacientů referovaných jako supraventrikulární tachykardie (SVT), n = 41, nebo typický flutter síní, n= 15. Pacienti byli administrativně přijati na lůžkové oddělení. Veškerou dokumentaci související s hospitalizací vedly sálové sestry. Pacienti byli standardně ablováni jako první v operačním programu. Po vytažení sheathů, kompresi třísla a naložení kompresního obvazu byli pacienti sledováni na lůžku přímo na katetrizačním sále. Pacienti měli kontinuální monitoraci fyziologických funkcí. Dále bylo kontrolováno tříslo s kompresí. Po šesti hodinách za kontroly sestry i lékaře byla komprese sejmuta, provedena kontrola vpichů a převaz třísla. Pod dohledem zdravotnického personálu proběhla vertikalizace pacienta a nácvik chůze. Následně byl pacient propuštěn do domácího ošetřování v doprovodu rodinných příslušníků nebo sanitním vozem. Během sledování pacientů na EFV sále nebyla zaznamenána žádná komplikace.

Závěr: Z ošetřovatelského hlediska je péče o pacienty s jednodenní hospitalizací bezpečná a dobře proveditelná, nicméně vyžaduje zvýšené zapojení zdravotnického personálu EFV sálu a to zejména stran administrativy