Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ INFARKT MYOKARDU U MLADÝCH NEMOCNÝCH – PROJEVY A SPECIFIKA

G. Dostálová, J. Bělohlávek, M. Škvařilová, K. Jirátová, L. Pošmourná, M. Jáchymová, L. Vítek, A. Linhart (Praha, Olomouc)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

ÚVOD: Podrobná sledování nemocných s předčasným výskytem akutního infarktu myokardu (AIM) zahrnují malé počty pacientů sledovaných v rámci jednotlivých center. Mladší nemocní,  kteří prodělali první AIM u mužů do věku 45 a u žen do 55 let, reprezentují pouze 2 až 6 % všech nemocných s AIM. Skupina mladších nemocných je přitom v řadě aspektů odlišná od nemocných, kteří prodělali AIM až ve věku nad 60 let.
METODIKA: Ve specializované ambulanci II. interní kliniky VFN jsou 5 let prospektivně sledováni nemocní, kteří prodělali AIM v časném věku. V souboru 80 nemocných je 58 mužů (AIM před 45 rokem věku) a 22 žen (AIM před 55 rokem). Všichni nemocní podepsali informovaný souhlas s účastí v této studii, schválené Etickou komisí. Vyšetřeni byli dle protokolu studie.
VÝSLEDKY: V tomto souboru uvedlo 69 nemocných (86,3%) pozitivní rodinnou anamnézu ICHS. V době AIM kouřilo 75 (93,7%) nemocných, 5 (6,3%) z nich přiznalo rovněž abusus kokainu nebo heroinu. Pouze 10% (8 nemocných) bylo sledováno pro arteriální hypertenzi, výskyt diabetu byl oproti starším nemocným po AIM nižší ( DM 1.typu 3,8%, DM 2.typu 5% ). Dyslipidémie byla zjištěna u 51 (63,8%) nemocných. Významná komorbidita v podobě interního onemocnění jiného typu byla zjištěna u 5 (6,3%) nemocných. Podrobné výsledky budou předmětem sdělení.
ZÁVĚR: Mladí nemocní s AIM tvoří specifickou skupinu pacientů. Na časné manifestaci ICHS se nemusí podílet jen známé a běžně zjišťované rizikové faktory, ale i jiné základní choroby. Problematika nemocných s AIM v mladém věku opodstatňuje jejich sledování ve specializovaných kardiologických ambulancích, s možností konzultace dalších odborníků (hematolog, onkolog, psychiatr, poradna pro odvykání kouření). Vhodná je spolupráce s dětským kardiologem, který provádí primární prevenci u dětí probandů.
Tato práce byla podpořena grantem IGA MZČR, NS 9770-4/2008.