Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LÉČBA INTRAKORONÁRNÍ TROMBÓZY U NEMOCNÝCH S AKUTNÍM KORONÁRNÍM SYNDROMEM

M. Paďour, M. Škvařilová, R. Ondrejčák, Z. Peroutka, J. Šmíd, M. Halamová (Karlovy Vary)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Nastínit farmakologické a intervenční možnosti léčby u pacientů s akutním koronárním syndromem, kterým byl angiograficky prokázán intrakoronární trombus.

Soubor a metodika: Ve skupině 334 nemocných s akutním koronárním syndromem, kterým byla v Karlovarské krajské nemocnici v roce 2009 provedena selektivní koronarografie, byla identifikována podskupina nemocných s angiograficky evidentním intrakoronárním trombem. Většina těchto nemocných byla léčena direktní PCI a použitím aspiračního katetru s farmakologickou podporou inhibice GP IIb/IIIa. U dvou nemocných byla provedena intrakoronární trombolýza a instrumentální aspirace trombu bez použití balónku či stentu.

Výsledky: Nezaznamenali jsme jedinou komplikaci při použití aspiračních katetrů. V 90% případů bylo  individualizovaným použitím kombinace farmakologické a instrumentální léčby dosaženo angiograficky optimálního efektu s dobrým flow v postižené tepně.

Závěr: Nejzávažnější komplikací intrakoronární trombózy je no reflow fenomén. Vhodnou kombinací moderních farmakologických a instrumentálních prostředků lze tomuto jevu účinně bránit.