Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HORNÍ HRANICE NORMY PRO ŠÍŘI QRS KOMPLEXU A RAMÉNKOVÁ BLOKÁDA U NEMOCNÝCH S DYSFUNKCÍ LEVÉ KOMORY SRDEČNÍ

V. Vančura, M. Brabec, T. Jandík , J. Šmíd, R. Rokyta (Plzeň, Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Poster - lékařský, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

CÍL:
Jedním ze zásadních kritérií v diagnostice raménkového bloku je šíře QRS komplexu. Cílem studie bylo zjistit, zda lze analýzou distribuce šíře automaticky změřených QRS komplexů u nemocných s dysfunkcí levé komory srdeční stanovit horní hranici normální šíře QRS komplexu.
SOUBOR A METODIKA:
Do studie byli zahrnuti všichni pacienti s ejekční frakcí levé komory ≤ 40 % při ischemické (ICM) nebo neischemické kardiomyopatii (NICM) podstupující v našem centru implantaci ICD. Analyzovány byly poslední hodnoty šíře QRS změřené prémiovým přístrojem Mortara (ELI350 nebo ELI380) před implantací. Výsledky byly zpracovány v Bayesovském modelu, kde pomocí ELPD skóre metodou leave-one-out (LOO) v různých rozděleních byl hledán počet modů. Hranice mezi mody byla stanovena nejmenší hodnotou misklasifikace (falešná příslušnost + (1- skutečná příslušnost)) z distribuce nejvíce odpovídající získaným datům.
VÝSLEDKY:
Do studie bylo zahrnuto 724 pacientů. Hodnoty ELPD skóre jednoznačně prokázaly bimodalitu distribuce. Střední hodnoty modů, jejich chyby a variance jsou uvedeny v tabulce.
Hodnoty šíře QRS vyšší než M nebyly u žádné křivky v zásadním rozporu s definicemi raménkových bloků.
ZÁVĚR:
Pro prémiová EKG Mortara je u mužů hranice normální šíře QRS cca 130 ms, u žen cca 118 ms. Nad těmito hodnotami začíná druhá distribuce, která odpovídá raménkovým blokům. Nejlepší separace distribucí byla u žen s ICM, poté u žen s NICM. U jiných výrobců je třeba hodnoty upravit podle publikovaných rozdílů v měřeních.