Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LVSP A LBBP VEDE K PODOBNÉ NEBO LEPŠÍ SYNCHRONIZACI A HEMODYNAMICKÉ ODPOVĚDI LKS VE SROVNÁNÍ S BIVENTRIKULÁRNÍ STIMULACÍ

L. Povišer, P. Štros, P. Jurák, Z. Whinnett, M. Jastrzebski, P. Waldauf, M. Hozman, P. Osmančík, J. Kautzner, K. Čurila (Praha, Brno, London, United Kingdom, Krakow, Poland)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: Efekt stimulace myokardu levého septa (LVSP) a stimulace levého raménka (LBBP) na komorovou synchronii a hemodynamickou odpověď levé komory srdeční (LKS) je stále nedostatečně objasněn u neselektovaných pacientů se srdeční resynchronizační terapií (CRT).
Cíl: Zjistit vliv LBBP a LVSP na komorovou synchronii stanovenou ultravysokofrekvenčním EKG (UHF-ECG) a akutní hemodynamickou odpověď u CRT pacientů.

Metody: Do projektu byly zařazeni pacienti se srdečním selháním, LBBB a LVEF pod 40 %. Komorová synchronie byla hodnocena pomocí UHF-ECG. Synchronie LKS (LVLWd) byla stanovena jako časový interval od nejčasnější UHF-EKG aktivace do nejpozdější aktivace ve svodech V5-V8. Hemodynamická odpověď LKS byla vypočtena ze změn invazivně měřeného systolického krevního tlaku s využitím vysoce přesného protokolu s vícenásobnými tranzicemi mezi LBBP, LVSP a biventrikulární stimulací (BVP). Hemodynamická odpověď byla vyjádřena jako relativní změna systolického krevního tlaku.

Výsledky: Do studie bylo zařazeno 30 pacientů s průměrnou ejekční frakcí LKS 29 ± 6 % a trváním QRS komplexu (QRSd) 169 ± 24 ms. 20 pacientů mělo neischemickou kardiomyopatii. QRSd při BVP, LVSP a LBBP bylo stejné, ale LBBP měla kratší LVLWd než BVP (-9 ms (-16; -4), p = 0,004); rozdíl v LVLWd mezi LVSP a BVP nebyl významný (-4 ms (-10;2), p = 0,2). LBBP bylo spojeno s vyšším systolickým krevním tlakem než BVP (4 % (2; 5) p < 0,001), zatímco LVSP nikoli (1 % (1; 2), p = 0,1. Zlepšení hemodynamiky bylo výraznější u neischemických než ischemických pacientů.

Závěr: UHF-EKG reflektovalo rozdíly v komorové synchronii mezi LBBP, LVSP a BVP. LBBP, ale ne LVSP, bylo spojeno s lepší synchronií LKS a lepší hemodynamickou odpovědí než BVP.