Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INICIÁLNÍ ZKUŠENOSTI S KATETRIZAČNÍ ABLACÍ KOMOROVÝCH ARYTMIÍ POMOCÍ PULSNÍHO POLE

P. Peichl, D. Wichterle, P. Stojadinović, E. Borišincová, P. Štiavnický, J. Hašková, R. Čihák, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Úvod: Katetrizační ablace komorových arytmií (KA) pomocí radiofrekvenční (RF) energie je zavedená a účinná metoda léčby. Ablace pomocí pulsního pole (PFA) neboli elektroporace je nový přístup k vytváření myokardiálních lézí, který se prosazuje v katetrizační léčbě fibrilace síní. Cílem naší práci je referovat první zkušenosti s použitím PFA v léčbě KA.
Metody: Do souboru jsme zařadili 9 pacientů (3 ženy, průměrný věk 67±15let), u kterých selhala předchozí léčba pomocí RF energie. Základním onemocněním byla neischemická kardiomyopatie (n=5), ischemická choroba srdeční (n=2), idiopatická KA a hypertrofická kardiomyopatie. V 78% případů měli pacienti dokumentovanou setrvalou KA, ve dvou případech frekventní komorovou ektopii. Ablace byla provedena pomocí systému CARTO (Biosense Webster) ablačním katetrem Smarttouch v kombinaci s generátorem PFA (Centauri, Galvanize) energií 20-25A.
Výsledky: Průměrně bylo aplikováno 20±13aplikací PFA, u 3 pacientů (33%) byla provedena současně ablace pomocí RF energie. Ve 3 případech (33%) byla ablace provedena v oblasti distálního koronárního sinu, kontrolní koronagrafie neprokázala přítomnost spasmu magistrální věnčité tepny. Ve 2 případech (22%) byla při aplikaci na bočné stěně levé komory pozorováno poškození převodního systému (1x kompletní AV blokáda, 1x blokáda levého raménka Tawarova), v obou případech došlo v odstupu ke spontánní obnově. PFA nevedla k excesivnímu nárůstu troponinu za 24 hodin po ablaci (vzestup na 978±431ng/l). Akutně byl výkon úspěšný u všech nemocných.
Závěry: První zkušenosti s použitím pulsního pole k léčbě KA ukazují na vysokou účinnost této metody. Po ablaci nedochází k excesivnímu rozvoji myokardiální leze, je však spojena s rizikem poškození převodního systému, a to i při aplikaci v relativně velké vzdálenosti od převodního systému na septu.