Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JAK MALÝ DEFEKT JE SKUTEČNĚ MALÝ?

D. Krausová, S. Januška, P. Kvašová, V. Rozsíval (Třinec, Pardubice)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Kazuistika nemocného s vrozeným defektem komorového septa s indikaci k uzávěru i přes oligosymptomatologii nemocného.

Defekt septa membarnosum  je nejčastější typ defektu septa komor.Je lokalizovaný  pod aortální chlopní, laterálně od septálního cípu trikuspidální chlopně. Malé defekty se mohou spontánně uzavřít v dětství apozici septálního cípu trikuspidální chlopně. Echokardiograficky bývá nejlépe  vidět v PLAX a A4Cprojekci. Při neuzavření s postupem času může  vést k tlakovému přetížení pravé komory a vývoji dysfunkce pravé komory. Výsledky: Přinášíme obrazovou kazuistiku 35 letého nemocného s dokumentovaným defektem septa komor. Vrozená vada byla známa od dětství nemocného.  Diagnóza byla stanovena echokardiograficky i katetrizačně.Subjektivně se nemocný  zadýchaval jenom u sportu. Doposud byl indikován konzervativní postup. Katetrizačně v 02/2012 byl potvrzen VSD s LP zkratem, s normálnimi tlaky v AP /27/10/19torr/ a normální funkce LK /EF 60%/, normální systolická funkce i PK. Jícnovou echokardiografii byla  kvantifikována šíře zkratu 5mm, max. gradient 147torr, Qp/Qs 2,2. Na základě vyšetření byl indikován uzávěr katetrizační cestou pomocí Amplatzova occluderu. Výkon byl proveden v 06/2012 v KC Třinec Podlesí, occluderem 6mm, po výkonu drobný reziduální leak. Při zátěžové echokardiografii v 01/2013 výkon nemocného 3,Wat/tkg, CO 14,4l/min, SV 77ml, TR grad max 47torr. Echokardiogtraficky occluder bez reziduálního leaku. Nemocný již s velmi dobrou toleranci zátěže, bez vzniku plicní hypertenze.

Závěr: Dokumentujeme případ nemocného s dlouhodobě diagnostikovaným VSD, u kterého po uzávěru se významně zlepšila funkční kapacita a uzávěr vedl k zlepšení prognózy nemocného.

.