Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEMOCI HRUDNÍ AORTY,JÍCNOVÁ ECHOKARDIOGRAFIE,RETROSPEKTIVNÍ ANALÝZA

A. Novák, I. Havlová, P. Červinka (Ústí nad Labem)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl vyšetření:
Zjistit indikace k vyloučení patologie hrudní aorty u pacientů vyšetřených jícnovou echokardiografií ze souboru retrospektivních dat v roce 2012. Hrudní aorta je vzácně postižena vrozenými chorobami, jako je Marfanův syndrom a koartace aorty. Daleko častěji je postižena s příbývajícím věkem aterosklerózou.
Metodika:
Byl zhodnocen roční soubor retrospektivních dat, pacientů vyšetřených jícnovou echokardiografií ve dvou echolaboratořích. Vyšetření je prováděno standardním způsobem, hrudní aorta je systematicky vyšetřena při závěru vyšetření retrográdním posunem sondy po získání transgastrických projekcí. Vzhledem k retrospektivní povaze souboru nebyla vypracována jednotná metodika hodnocení hrudní stěny aorty u jednotlivých echokardiografistů
Výsledky:
Z celkového počtu 454 jícnových echokardiografických vyšetření bylo primárně indikováno k vyšetření hrudní aorty pouze u 4 pacientů. Dva pacienti s dilatací hrudní aorty ascendentní, jeden s koartací aorty a jeden s trombem v hrudní aortě.
Závěr: Indikace i konečné diagnózy onemocnění hrudní aorty jsou pro jícnovou echokardiografii na našem pracovišti vzácné. Za nepřímou indikaci k vyšetření hrudní aorty lze ale považovat indikace k vyloučení embolizačního zdroje ze srdce. Těchto indikací bylo 119, tedy 26 % ze všech vyšetření. U těchoto pacientů je diagnostikován různý stupeň aterosklerotického postižení hrudní aorty, relativně často s nasedajícím trombem. Vhledem k tomuto fakto a jsme se rozhodli vypracovat pro vyšetřující lékaře jednotnou metodiku hodnocení aterosklerotických změn dle literatury. Nebyla indikována ani diagnostikována disekce hrudní aorty, tito pacienti jsou diagnostikováni relativně dostupnějším vyšetřením, počítačovou tomografií.