Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TESTOVÁNÍ GLYKOVANÉHO HEMOGLOBINU A1C JE PŘÍNOSNĚJŠÍ NEŽ ČASNÝ ORÁLNÍ GLUKÓZOVÝ TOLERANČNÍ TEST PRO DIAGNÓZU DIABETU MELLITU 2. TYPU U PACIENTŮ S PRVNÍM AKUTNÍM INFARKTEM MYOKARDU S ST ELEVACEMI

E. Kociánová, M. Hutyra, J. Přeček, M. Táborský, O. Krystyník (Olomouc)
Tématický okruh: Sekundární prevence
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Diagnóza nově zjištěného diabetu mellitu 2. typu musí být potvrzena nejdříve pátý den po vzniku akutního infarktu jedním měřením plazmatické glukózy ≥11.1 mmol/L ve druhé hodině oGTT.  Glykovaný hemoglobin A1C (HbA1C) je doporučen k diagnostice diabetu 2. typu s prahovou hodnotou ≥6.5%. HBA1C vykazuje některé výhody proti oGTT testu, například pohodlnost pro pacienta, lepší preanalytickou stabilitu a menší kolísání během akutního stresu. 
Cíl: Porovnání dvou diagnostických strategií (HbA1C test při přijetí  vs. oGTT test v klinicky stabilním stavu ne dříve než pátý den po ACS) u pacientů s primomanifestací STEMI.
Populace a metody: U 120 konsekutivních pacientů přijatých na JIP pro svůj první STEMI bez předchozí anamnézy poruchy glukózové tolerance nebo diabetu a se vstupní glykémií <11.1 mmol/L bylo provedeno vyšetření HbA1C při příjmu a oGTT test nejdříve 5. den po vzniku infarktu.
Výsledky: Diagnostickou mez HbA1C  6.5% dosáhlo 19% pacientů. Při oGTT (5.den po přijetí) hladiny glukózy ve 2h  ≥11.1 mmol/L dosáhlo 29% pacientů. (p<0.0001 rozdíl mezi  HbA1C a oGTT). Nalezli jsme korelaci mezi glykémií ve druhé hodině oGTT testu a hs-CRP resp. hs-cTnT (r=0.19, p=0.04 resp. r=0.21, p=0.025). Žádná signifikantní korelace nebyla nalezena mezi HbA1C a hs-CRP resp. hs-cTnT. Multivariační analýzou bylo zjištěno, že CRP a hs-cTnT jsou signifikatní a nezávislé prediktory pozitivity oGTT testu ve druhé hodině. (Plazmatická hladina glukózy při 2.h  OGTT = 7.924 + 1.079LogCRP + 0.1894hs-cTnT, p=0.0163).
Závěry: Akutní stres a vliv myokardiální nekrózy u pacientů do jednoho týdne po AKS ovlivňují  hladinu glukózy a mohou způsobit nesprávně postavenou diagnózu na základě časného oGTT testu. V diagnostice poruch glukózové tolerance se na základě naší studie jeví přesnější odběr a zhodnocení hladiny HbA1C při přijetí.