Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SUBKUTÁNNÍ ICD, KLINICKÉ VÝHODY A NEVÝHODY

J. Petrů, L. Šedivá, J. Škoda, R. Vopálka, F. Holý, M. Chovanec, M. Janotka, J. Baroch, L. Plevková, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Subkutánní implantabilní kardioverter-defibrilátor (S-ICD) je v současné době již všeobecně uznáván jako alternativa ke klasickým intravenózním ICD. Od konce roku 2012 je schválen k implantaci i americkou FDA (Food and Drug Administration). Zásadní výhodou této technologie je absence rizik souvisejících se zásahem do vaskulárního řečiště, tak jak je tomu u klasických ICD. Nevýhody spočívají především v nemožnosti dlouhodobé kardiostimulace a použití antitachykardiké stimulace (ATP) při léčbě komorových tachykardií.

Metoda a výsledky: V naší nemocnici jsme od roku 2010 implantovali S-ICD (Cameron Health) celkem 32 pacientům (22 mužů, 10 žen). Implantace se provádí v analgosedaci. Ve více než 2/3 případů se jednalo o sekundárně preventivní indikaci implantace ICD. Z tohoto souboru je 28 nemocných zařazeno do mezinárodního registru Effortless. Hlavní diagnozy jsou velmi rozmanité - od typických strukturálních onemocnění srdce (poinfarktová dysfunkce či dilatovaná kardiomyopatie) až po "kanálopatie". U 7 nemocných byl S-ICD implantován jako náhrada za klasický ICD systém, který byl extrahován. V průběhu sledování byla terapie S-ICD (výboj) zaznamenána u 5 nemocných, z toho u jednoho se jednalo o neadekvátní výboje. Dva pacienti v průběhu sledování zemřeli.
Závěr: Implantace subkutánního ICD je ve správně indikovaných případech spolehlivou a efektivní alternativní metodou prevence náhlé arytmické srdeční smrti. Nevýhodou zůstává relativně velký objem implantátu a nemožnost dlouhodobé kardiostimulace a ATP při léčbě maligních komorových arytmií.