Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ ARYTMIE U NOVOROZENCE S TRANSPOZICÍ VELKÝCH TEPEN

M. Ludvíková, B. Kratochvílová (Praha)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXI. výroční sjezd ČKS

 Úvod: Včasná diagnostika, v našem případě prenatální, umožňuje plánování léčebných postupů již před narozením a včasný zásah zachraňuje život dítěte s vrozenou srdeční vadou.

Kazuistika: Přímo z porodního sálu byl na naše oddělení převezen novorozenec s diagnózou transpozice velkých tepen (TGA), která byla zjištěna prenatálně. Po příjezdu byly okamžitě nasazeny prostaglandiny a do plánované operace se saturace hemoglobinu kyslíkem udržovaly v rozmezí 84 - 92 %. 5.den života byla provedena anatomická korekce vady (arteriální switch). Pooperační průběh byl zcela nekomplikovaný, extubace 1.pooperační den, všechna vyšetření v normě, na EKG sinusový rytmus. 3.pooperační den došlo na standardním oddělení, bez vyvolávající příčiny, k oběhové zástavě s fibrilací komor. Byla zahájena KPR s opakovanou defibrilací. Po 15 min. byl nastolen sinusový rytmus. Následně provedená vyšetření včetně koronarografie a elektrofyziologického vyšetření (pomocí dočasných stimulačních elektrod) odhalila utajenou přídatnou síňokomorovou spojku s indukovatelnou AV reentry tachykardií. 18. pooperační den byl pacient s normálním neurologickým nálezem a profylaktickou léčbou beta-blokátory propuštěn do domácí péče. Během dalšího 8-měsíčního sledování nedošlo k žádné další arytmické příhodě a pacient má normální psychomotorický vývoj.

Závěr: Kazuistika představuje vyjímečný případ fibrilace komor u novorozence po anatomické korekci transpozice. Vyvolávající příčinou mohla být v časném pooperačním období špatně tolerovaná AV reentry tachykardie.

Podpořeno projektem (Ministerstva zdravotnictví) koncepčního rozvoje výzkumné organizace 00064203 (FN MOTOL)