Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POŠKOZENÍ ŠTÍTNÉ ŽLÁZY PO AMIODARONU

M. Nývltová, M. Vodák, K. Drbalová, M. Malý, M. Zavoral (Praha)
Tématický okruh: Farmakoterapie
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

ÚVOD
Amiodaron je účinné a u vybraných skupin pacientů nenahraditelné antiarytmikum (nemocní se systolickou dysfunkcí levé komory srdeční a závažnějším stupněm srdečního selhávání dle NYHA klasifikace). Kvůli vysokému obsahu jodu a podobnosti molekuly amiodaronu s hormony štítné žlázy je jedním z jeho nežádoucích účinků porucha funkce štítné žlázy – thyreotoxikosa nebo hypothyreosa.

 

CÍLE
Cílem práce bylo zhodnocení výskytu amiodaronem indukovaných thyreopatií ve spektru pacientů endokrinologické ambulance ÚVN, určení poměru hypothyreosy/thyreotoxikosy a zmapovat způsob léčby jednotlivých poruch funkce štítné žlázy.

 

METODIKA
Retrospektivně jsme zhodnotili data 3483 pacientů, kteří navštívili endokrinologickou ambulanci ÚVN v období 1-8/2010. Amiodaronem bylo léčeno 34 z nich (0,97%). Hormonálním vyšetřením štítné žlázy byly zjišťovány poruchy její funkce – amiodaronem indukované thyreopatie.

 

VÝSLEDKY
Ve skupině 34 pacientů léčených amiodaronem bylo zjištěno 15 amiodaronem indukovaných thyreotoxikos (44,1%) a 14 hypothyreos (41,2%). U 5 nemocných (14,7%) nebyla funkce štítné žlázy narušena. Léčba byla ve většině případů medikamentosní – substituce levothyroxinem u hypothyreosy, léčba perorálními (a ve 2 případech intravenosními) thyreostatiky a v pěti případech i kortikoidy u thyreotoxikosy. U jednoho nemocného s thyreotoxikosou byla indikována totální thyreoidektomie.

 

ZÁVĚR
Na základě našich zkušeností doporučujeme odebrat rodinnou i osobní anamnesu stran thyreopatií, provést screening laboratorních parametrů funkce štítné žlázy a provést sonografické vyšetření štítné žlázy ještě před nasazením amiodaronu. Prevencí amiodaronem indukované thyreopatie je především uvážlivá indikace zahájení léčby amiodaronem, pravidelné kontroly hormonů štítné žlázy a spolupráce s endokrinology.