Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CYSTATIN C JAKO NEZÁVISLÝ PROGNOSTICKÝ UKAZATEL U PACIENTŮ S AKUTNÍM INFARKTEM MYOKARDU S ELEVACEMI ST

J. Přeček, M. Hutyra, F. Kováčik, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

ÚVOD: Cystatin C je považován za nezávislý prediktor prognózy pacientů s kardiovaskularním onemocněním, což bylo již ověřeno u pacientů s akutním srdečním selháním (Lassus 2007), akutním infarktem myokardu bez elevací ST (Jernberg 2004, Windhausen 2009). Pro pacienty s akutním infarktem myokardu s elevacemi ST doposud data chybějí.

CÍLE: Hlavním cílem této práce je stanovit prognostickou sílu vstupní hodnoty cystatinu C u neselektované populace pacientů s akutním koronárním syndromem s elevacemi ST (STEMI).

SOUBOR A METODA: Do studie bylo zařazeno 606 konsekutivních pacientů hospitalizovaných na I. interní klinice – kardiologické FN Olomouc s diagnózou akutního STEMI. Pro tuto populaci byla stanovena vstupní hodnota cystatinu C a také některá další vstupní klinická a laboratorní data. V souboru bylo zařazeno 434 mužů (71,6 %) a 172 žen (28,4 %), průměrný věk pacientů byl 65,34 let. Hospitalizační mortalita v tomto souboru byla 5,94 %.

VÝSLEDKY: Pro cystatin C byla nalezena nejsilnější korelace ze všech stanovených markerů ve vztahu k nemocniční mortalitě. V ROC analýze dosáhla AUC pro cystatin C hodnoty 0,79 (95% CI: 0,70-0,87; p<0,0001). Tato korelace byla významnější než pro ostatní ukazatele renálních funkcí (kreatinin: 0,69; urea: 0,74; GF-MDRD: 0,77; GF z cysatinu C: 0,78) i některé další ukazatele, které jsou obvykle spojovany se zvýšením mortality za hospitalizace (NT-proBNP: 0,75; troponin T: 0,63, úroveň srdečního selhání Killip vstupně: 0,68).

ZÁVĚR: V předloženém modelu byla identifikována jednoznačná korelace mezi vstupní hodnotou cystatinu C a nemocniční mortaliou pacientů se STEMI. Toto potvrzuje pozici cystatinu C jako nezávislého prognostického faktoru kardiovaskulárních onemocnění, včetně akutního infarktu s elevacemi ST segmentu.