Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INFEKČNÍ AORTITIDA

P. Procházka, J. Lubanda, P. Vařejka, A. Linhart, V. Mrázek (Praha)
Tématický okruh: Kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Kazuistické sdělení případu nemocné s infekční aortitidou a přehled literatury.
Infekční aortitida (IA) je vzácné onemocnění postihující nemocné zejména ve vyšším středním věku. IA je obtížně diagnostikovatelná, neléčené onemocnění je letální. V dobrách před antibiotickou léčbou byla IA spojená s bakteriální endokarditidou, dnes postihuje pacienty s aterosklerotickým postižením aorty nebo aneuryzmatem aorty. Riziky IA jsou infekční endokarditida, vrozené vady aorty, trama aorty včetně iatrogenního a imunosuprese pacienta.
IA je v současnosti nejčastjěi způsobená infekcí stafylokokovou, streptokokovou nebo salmonelovou, tuberkulozní a syfilitické postižení je vzácné, mykotické raritní. Diagnostika této klinické jednotky je obtížná, hemokultury jsou pozitivní asi v 80% případů, obdobně kultivace z excidované tkáně. Ze zobrazovacích metod je přínosné zejména angioCT a MR angio vyšetření, k potrvzení zánětlivého procesu ve stěně aorty je ideální PET/CT.
Léčba IA spočívá v kombinaci dlouhodobé antibiotické léčby s chirurgickým výkonem, slibná se zdá endovaskulární terapie. Prognóza pacientů je závažná, při komplexní terapii dosahuje mortalita 30-40%.
V našem kazuistickém sdělení přinášíme případ pacienkty s IA descendentní hrudní aorty, která byla na našem pracovišti léčena kombinovanou endovaskulární a antibiotickou terapií, i přes komplexní péči byla naše terapie neúspěšná.
Závěr: infekční aortitida je vzácné onemocnění, obtížně diagnostikovatelné, s nutností komplexní antibiotické a chirurgické terapie. Prognóza pacientů s tímto onemocněním je i přes adekvátní terapii závažná.