Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOREKCE DEFEKTU ATRIOVENTRIKULÁRNÍHO SEPTA S OBSTRUKCÍ VÝTOKOVÉHO TRAKTU LEVÉ KOMORY

T. Tláskal, R. Gebauer, T. Matějka, J. Gilík, J. Janoušek (Praha)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod. Výsledky korekce defektu atrioventrikulárního septa (AVSD) mohou být nepříznivě ovlivněny obstrukcí výtokového traktu levé komory (LVOTO). Cílem práce je retrospektivní analýza zkušeností s korekcí AVSD a LVOTO.
Materiál a metody. Korekce AVSD byla provedena u 675 pacientů. U 19 (2,8%) pacientů byla zjištěna LVOTO, která byla přítomna v době primární korekce u 8 (42,1%) pacientů nebo se vyvinula později u 11 (57,9%) pacientů. Korekce spočívala v korekci dvěma záplatami u úplné formy a korekci jednou záplatou u inkompletní formy AVSD a individuálně modifikované plastice atrioventrikulárních chlopní. LVOTO byla řešena excizí fibromuskulární membrány u 9 (47,4%) pacientů, myektomií u 6 (31,6%) pacientů, excizí abnormální chlopenní tkáně u 3 (15,8%) pacientů a valvulotomií aortální chlopně u 1 (5,3%) pacienta. Po operaci byli pacienti pravidelně sledováni.
Výsledky. Jeden (5,3%) pacient zemřel časně a jeden (5,3%) zemřel později na srdeční selhání. V obou případech se jednalo o inkompletní formu AVSD s nepříznivou anatomií levého AV ústí a významnou LVOTO. Pacienti byli po operaci sledováni průměrně 5,8 roku. Jeden pacient vyžadoval reoperaci pro recidivu fibromuskulární membrány. Dva další pacienti vyžadovali reoperaci z jiné indikace. Všichni pacienti jsou v současné době v dobrém klinickém stavu bez významné LVOTO. U 11 (57,9%) pacientů však byl prokázán mírný nárůst gradientu do 30 torr na LVOT. U jednoho pacienta dosáhl gradient 56 torr.
Závěr. LVOTO se vyskytuje téměř u 3 % pacientů s AVSD. Nejčastějším substrátem LVOTO je fibromuskulární membrána nebo hypertrofie svaloviny výtokového traktu levé komory a septa. Přítomnost LVOTO nezvyšuje operační riziko. Po úspěšné korekci AVSD s LVOTO je zvýšené riziko recidivy obstrukce a její pomalé progrese. Podpořeno projektem (Ministerstva zdravotnictví) koncepčního rozvoje výzkumné organizace 00064203