Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PAPILÁRNÍ FIBROELASTOM AORTÁLNÍ CHLOPNĚ JAKO PŘÍČINA AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU

M. Prokopová, T. Mráz, E. Mandysová , P. Neužil  (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:

Vzácnou příčinou infarktu myokardu (5-10%) může být trombóza věnčité tepny bez aterosklerotických změn, arteriitida, spasmus nebo embolie. Papilární fibroelastom je třetí nejčastější (7%) srdeční benigní tumor srdce a nachází se především na chlopních, méně často na komorovém endokardu. Nejčastěji postihuje mitrální chlopeň a druhou nejčastější lokalizací je aortální chlopeň.

 

Kazuistika:

56 letá kuřačka dosud kardiálně neléčená s pozitivní rodinnou anamnézou byla přijata pro akutní infarkt myokardu spodní stěny s ST elevacemi. Akutní koronarografie prokázala periferní uzávěr sekundární větve RPLD suspektní z  embolizační etiologie, ostatní tepny byly bez stenózy. Byla provedena rekanalizace tepny bez implantace stentu.
Vzhledem k suspekci na embolizační etiologii infarktu myokardu byla provedena transthorakální (TTE) i jícnová echokardiografie (TEE).
TTE prokázalo dobrou systolickou funkci levé komory, bez poruchy kinetiky a kulovitý útvar na aortální chlopni. Dle TEE se jednalo o isoechogenní, lehce zrnitý kulovitý útvar o průměru 10 mm v pravém Valsalvově sinu v blízkosti odstupu pravé věnčité tepny přisedlý stopkou k jeho bazi u komisury s nekoronárním cípem.  Aortální chlopeň byla jemná, funkčně intaktní, bez regurgitace. Nejpravděpodobnější příčinou IM byla trombóza nasedající na tumor. Nález byl prezentován kardiochirurgovi a pacientka podstoupila v urychleném termínu extirpaci tumoru. Makroskopicky se tumor jevil jako myxom, ale histologické vyšetření prokázalo papilární fibroelastom aortální chlopně. Pooperační průběh byl nekomplikovaný, TTE provedené 2 měsíce od operace prokázalo příznivý nález na aortální chlopni.


Závěr:

U pacientů s podezřením na embolizační etiologii infarktu myokardu je vždy nutno provést TTE i TEE a pátrat po možných zdrojích embolie jako jsou intrakardiální útvary.