Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DABIGATRAN V KLINICKÉ PRAXI – ZKUŠENOSTI Z KOAGULAČNÍ AMBULANCE

J. Matoušková, Z. Minariková, E. Kronusová, P. Neužil, J. Balázs (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

     V roce 2011 se dostaly do kardiologické praxe nové látky schválené pro prevenci iktu a systémové embolie u fibrilace síní – tzv. nová antitrombotika: dabigatran (přímý inhibitor trombinu) a rivaroxaban (inhibitor f. Xa), na schválení čeká apixaban.
    Jednou z hlavních předností těchto látek  oproti klasické léčbě Warfarinem  je absence nezbytnosti pravidelných laboratorních kontrol jejich účinku.
    Vzhledem k obecné rizikovosti antikoagulační léčby jsou v pražské Nemocnici Na Homolce sledováni v koagulační ambulanci i pacienti užívající nová antitrombotika. Všem je vstupně nabrán koagulační profil, krevní obraz, jaterní a renální testy. U nemocných užívajících dabigatran  je kontrolován tzv. Hemoclot (specifický test  ke kvantitativnímu stanovení hladiny dibigatranu). Klinická a laboratorní kontrola se opakuje po 3 měsících léčby, či kdykoliv dle potřeby.
     Od zavedení nových antitrombotik bylo do konce r. 2012 sledováno celkem 106 nemocných na dabigatranu. Z toho 46 pacientů užívalo dávku 2x150 mg, 58 pacientů dávku 2x110 mg a 2 nemocní dávku 2x75 mg. Dabigatran byl postupně vysazen u 15 pacientů: pro zažívací potíže či celkovou nevůli u 5 nemocných, ke krvácení došlo u 3 pacientů (2x do GIT, 1x do CNS – úmrtí), 3x pro opakovaný laboratorní záchyt vysokých hladin Hemoclotu bez zjevné příčiny, 4 nemocní byli vyřazeni po implantaci okluderu ouška levé síně.
     Diskutovány jsou komplikace léčby dabigatranem a abnormálně vysoké hladiny Hemoclotu s rizikem krvácení.
    Autoři doporučují pravidelné klinické kontroly pacientů léčených novými antitrombotiky, kontroly základní laboratoře, zejména krevního obrazu a funkce ledvin.

    Preventivní odběr Hemoclotu může včasně odhalit nemocné se zvýšeným rizikem krvácení.