Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ÚSPĚŠNÁ TROMBOLYTICKÁ LÉČBA AKUTNÍ OKLUZE CENTRÁLNÍ RETINÁLNÍ ARTERIE A JEJÍCH VĚTVÍ – ZKUŠENOSTI Z NAŠEHO CENTRA

O. Dostál, J. Lubanda , Z. Dubská , A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl: stanovení efektu systémové trombolytické terapie u pacientů s okluzí centrální retinální arterie a jejích větví v klinické praxi.
Soubor, metodika: od 2/2010 do 2/12 bylo na našem pracovišti léčeno 12 pacientů s dg. akutní retinální okluze. Po vyloučení kontraindikací byla ve shodě s poznatky medicíny založené na důkazech i retrospektivními sledováními nemocným podána systémová trombolytické terapie. Dávka a zůsob aplikace byl odvozen z doporučení pro léčbu akutní ischemické cévní mozkové příhody (Actilyse © 0,9mg/kg - 10% celkové dávky jako bolus a zbytek v průběhu hodinové intravenózní infuze). Současně byl pacientům podáván nefrakciovaný heparin v i.v. infuzi s cílovou hodnotou APTT dvojnásobek normy. Všichni pacienti byli současně léčeni aspirinem ve zvyklém dávkování, statinem, i.v. vasoaktivními léky, antiedematozní a antiglaukomatickou léčbou. V průběhu léčby byli nemocní monitorováni na naší cévní jednotce intenzivní péče. Ambulantní sledování probíhalo ve spolupráci s oftalmology podle studijního protokolu.
Výsledky: v našem souboru pacientů se nevyskytla žádná závažná krvácivá ani jiná komplikace. U jedné pacientky došlo k rozvoji nekomplikovaného hemartrosu po předchozím traumatu.
Ke zlepšení oproti vstupnímu vizu došlo u všech pacientů. Prakticky normálního vizu (hodnotu nad 0,8 ve Snellenových optotypech) jsme docílili u 7 pacientů (58,33%).
Závěr: systémová trombolýza je u akutní retinální okluze účinnou metodou léčby s rozvojem komplikací v akceptovatelné míře. Léčba by však měla být provedena co nejdříve a v centru, které má zkušenosti s podáváním fybrinolytik. Nutná je dobře probíhající mezioborová spolupráce a vhodně nastavená organizace péče o tyto nemocné.