Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POUŽITÍ MIMOTĚLNÍ PODPORY OBĚHU S MEMBRÁNOVÝM OXYGENÁTOREM (ECMO) K ZAJIŠTĚNÍ RIZIKOVÉ KORONÁRNÍ INTERVENCE

L. Ševčíková, P. Ševčíková, M. Faltusová, P. Kmoníček, A. Krüger, O. Aschermann, S. Horáková, D. Doubek , M. Mates, P. Ošťádal (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Mechanická podpora oběhu u rizikové perkutánní koronární intervence (PCI) může pomoci snížit riziko závažných periprocedurálních komplikací u nemocných s kritickým koronárním nálezem a hemodynamickou nestabilitou či jinou závažnou srdeční komorbiditou. Cílem naší práce bylo zhodnotit profylaktické použití  mimotělní podpory oběhu s membránovým oxygenátorem (ECMO) u vysoce rizikové PCI na našem pracovišti

Soubor a metodika : Hodnotili jsme soubor 8 nemocných s kritickým nálezem na koronárních tepnách, hemodynamickou či elektrickou nestabilitou nebo jiným závažným srdečním onemocněním, kteří nebyli akceptováni ke kardiochirurgické intervenci pro vysoké riziko či technickou neschůdnost (nevhodnou anatomii).

Výsledky: Všem pacientům jsme při vědomí, pouze v analgosedaci, zavedli perkutánní cestou systém ECMO. Podle velikosti použitých kanyl jsme dosáhli průtoku mimotělním oběhem až 6l/min, dostačujícího většinou k zajištění oběhu při závažných komplikacích během PCI i bez použití katecholaminů. Jeden nemocný ( 12,5%)  zemřel  krátce po výkonu na  rupturu koronární tepny. Nepozorovali jsme žádnou významnou komplikaci spojenou se zavedením mimotělního oběhu.

Závěr: Použití mimotělní podpory oběhu je v podmínkách  kardiologického oddělení kardiocentra technicky i organizačně zvládnutelné a zdá se být  nadějnou metodou k překlenutí  i těch nejzávažnějších komplikací během rizikové PCI.