Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JE U MLADÝCH PACIENTŮ S INFARKTEM MYOKARDU MOŽNÉ VYŠETŘOVAT EXPRESI ADIPOKINŮ V LEUKOCYTECH PERIFERNÍ KRVE?

A. Smékal, J. Václavík, D. Stejskal, R. Richterová, M. Hutyra, M. Táborský  (Olomouc, Ostrava, Prostějov, Nový Jičín)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl: V současné době jsou málo prozkoumány vlivy adipokinů na patogezi aterosklerózy a časnou manifestaci akutního infarktu myokardu (AIM) v mladém věku. Diference v jejich expresi a koncentraci by mohla být novým, dosud neprozkoumaným rizikovým faktorem AIM. Cílem této pilotní studie bylo zhodnotit, zda je možné detekovat expresi mRNA vybraných adipokinů v leukocytech periferní krve u mladých nemocných s infarktem myokardu. 


Soubor a metodika: Prospektivně bylo vyšetřeno 42 pacientů, kteří prodělali akutní infarkt myokardu v mladém věku (muži ve věku 18-45 let a ženy 18-55 let). Z leukocytů periferní krve byla izolována RNA a transkribována do cDNA (přepis kitem iSCRIPT). Následně byla provedena analýza exprese následujících genů (LC 480II, kity BioVendor): Adipocyte Fatty Acid Binding Protein (AFABP, FABP4), Leptin, Adiponectin receptor 2 (ADN-R2) a jako housekeeping gen Beta-2-microglobulin. 


Výsledky: U testovaných osob nebyla detekovatelná exprese ADN-R2 u 9 pacientů (22,5%), exprese leptinu u 10 pacientů (25%) a exprese FABP4 u 15 pacientů (37,5%). U ostatních pacientů byla potvrzena exprese adipokinové mRNA v leukocytech periferní krve v překvapivě vysokých koncentracích. 


Závěr: Vůbec poprvé jsme prokázali, že expresi mRNA vybraných adipokinů lze kvantifikovat i v leukocytech periferní krve. Je možné, že nízká exprese u protektivních adipokinů a vysoká u rizikových může být příčinou časné manifestace AIM. K ověření našich tvrzení nyní soubor pacientů rozšiřujeme a měříme vztah mezi mRNA a produktem genu (tedy koncentrací adipokinu v séru) a souvislost mezi mRNA v tukové tkáni a leukocytech periferní krve. Tyto informace budou doplňujícím obsahem prezentace.