Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RENÁLNÍ SYMPATEKTOMIE U SYSTOLICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ – STUDIE SAFE-S

F. Málek, P. Neužil, T. Mráz, E. Mandysová, K. Koubek, O. Lang, O. Bělohlávek, M. Bejr, O. Komendová, V. Reddy (Praha, New York, United States)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Východisko: Použití katétrové renální sympatické denervace (RDN) u pacientů s chronickým srdečním selháním (CHSS) a optimalizovanou farmakoterapií by mohlo dále zlepšit neurohumorální blokádu.
Cílem studie SAFE-S (Renal Sympathectomy for HeArt FailurE and Systolic Dysfunction) bylo zjistit bezpečnost a proveditelnost RDN u CHSS.
Soubor a metodika: 40 pacientů s CHSS  (EF LK < 45%), NYHA II a III, se sinusovým rytmem, s eGFR < 45 ml/min/1.73 m2 a optimalizovanou farmakoterapií.
Soubor tvořilo 36 mužů a 4 ženy, průměrného věku 64 let, ICHS mělo 55% pacientů. 29 pacientů mělo ICD, 7 nemocných SRL + ICD. Pacienti byli randomizováni v poměru 1:1 k provedení/neprovedení RDN.  U pacientů v léčené skupině byla provedena renální angiografie k posouzení vhodnosti RDN a poté ablačním katétrem aplikována radiofrekvenční energie cirkulárně s dosažením 4-6 ablačních lézí s dobou aplikace 30-120 s.
Pacienti byli kontrolováni za 1, 3 a 6 měsíců po výkonu. U pacientů v aktivní skupině byla v 6. měsíci provedena CT angiografie renálních tepen.
Výsledky: průměrná EF souboru byla 30% (± 4,3%), průměrný poměr E/A byl 1,21 (medián 0,85) a E/Ea´ 9,0 (medián 8,40). Průměrná koncentrace NT-proBNP byla 845 ± 658 pg/ml.
Žádný z pacientů během 6 měsíců nezemřel, u žádného z pacientů z aktivní skupiny nebyly zaznamenány závažné komplikace v souvislosti s RDN. Nedošlo k významnému ovlivnění krevního tlaku (TK vleže, vsedě, vstoje) a mezi léčenou a kontrolní skupinou nebyl rozdíl ve vývoji TK při kontrolních vyšetřeních.
Závěry: RDN byla u pacientů CHSS bezpečná a bez nepříznivého ovlivnění krevního tlaku. Dopad metody na další ukazatele (EF LK, E/A, E/Ea´, NT-proBNP a koncentrace normetanefrinu a metanefrinu v periferní krvi) bude hodnocen ve 12 měsíčním sledování.