Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PŘÍNOS KOAXIÁLNÍ KATETRIZACE V DIAGNOSTICE AORTÁLNÍ STENOZY A DALŠÍCH CHLOPENNÍCH VAD

J. Endrys, J. Šťásek, J. Bis, M. Brtko , P. Polanský, J. Dušek, J. Vojáček (Hradec Králové)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl. Ověřit výhody retrográdní koaxiální katetrizace (KK) u aortální stenozy (AS), kterou jsme vyvinuli před 15 lety. Aktuálnost této metody se zvýšila zavedením transkatetrové implantace aortální chlopně.

Metodika. Pro KK používáme 80 cm dlouhý 6F zavaděč (sheath). U nemocných s AS jej zavedeme nad aortální chlopeň a skrz něj 5F levý Amplatzův nebo pravý Judkinsův koronární katetr. Rovným standartním vodičem 0.035 pronikneme skrz stenotickou chlopeň do levé komory (LK), do níž po vodiči zasuneme katetr i zavaděč. Katetr vyměníme za 4F "pig-tail" katetr, který umístíme blízko hrotu LK. Současným měřením  v katetru a zavaděči ověříme identitu obou tlaků a pomalým vytahováním zavaděče do aorty jednak změříme zcela přesně aortální gradient, jednak zjistíme lokalizaci stenozy. Současným změřením srdečního výdeje termodilucí optimálně vypočítáme plochu aortálního ústí.
Výsledky. V detailní pilotní studii byla KK úspěšná u 96 z 98 pacientů. Střední aortální gradient byl 44 (6-102) mmHg, index plochy AS 0.4 (0.2-1.2) cm2/m2. Nezaznamenali jsme žádnou komplikaci. Podobné výsledky jsme získali u  více než 500 dalších pacientů. 
Současné měření tlaku v aortě a LK je nejpřesnějším stanovením gradientu. Pomalé vysouvání zavaděče z LK do aorty bez extrasystol umožňuje rozlišit lokalizaci stenozy, případně i jejich kombinace. Umožnilo nám prokázat, že velikost gradientu není závislá na na poloze katetru v LK. KK pomáhá rozpoznat dynamickou subvalvulární stenozu jak u HOCM, tak u kombinace s valvulární AS, což je velmi důležitá informace při operaci. 
Závěr: KK je snadná, přesná a bezpečná. Užíváme ji proto rutinně v naši laboratoři.