Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LEADLESS TRIAL - "FIRST IN MAN" OVĚŘOVACÍ STUDIE BEZPEČNOSTI A ÚČINNOSTI POUŽITÍ SYSTÉMU TRVALÉ KARDIOSTIMULACE BEZ ELEKTROD

P. Neužil, J. Šimon, J. Petrů, J. Škoda, L. Šedivá, M. Janotka, F. Holý, Š. Královec, V. Reddy (Praha, New York, United States)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl: V rámci prospektivní multicentrické studie s implantací  LCP (leadless cardiac pacemaker) bylo cílem hodnocení bezpečnosti a efektivity u nemocných, kteří jsou indikováni k implantaci kardiostimulátoru typu VVI(R).

Metoda:  Systém je zaváděn punkcí femorální žíly pomocí 18 Fr zavaděče, zaváděcí katetr je spojen s LCP přístrojem tak, že tvoří integrální katetrový systém, jehož distální část včetně spirály pro aktivní fixaci je krytá plastikovým převlečným pouzdrem. Po dosažení hrotu PK se LCP fixuje a dojde k iniciálnímu uvolnění od zaváděcího katetru, přitom je však stále spojen, aby byla umožněna případná repozice. Parametry se načítají bezdrátově, testuje se amplituda R vlny, stimulační práh, stimulace bránice a měří se odpor LCP. S optimálními parametry se LCP definitivně uvolní.

Výsledky: Po implantaci LCP u tří biomodelů jsme od prosince 2012 implantovali LCP u 16 nemocných (7 žen), Ø věku 72,3±8,3 let, u 14 nemocných byla indikací chronická FiS, u 2 SSS. Ø doba výkonu od nápichu třísla do vytažení zaváděcího katetru byla 20±12 min, s průkazem výukové křivky (posledních 5 pac. 11±3 min). Ø hodnota dosaženého stimulačního prahu při implantaci LCP byla 0,92±0,53 V při 0,4 ms a 0,83±0,51V při 0,5 ms, Ø hodnota R vlny byla 8,4±3 mV a odporu 785±237 Ohm.
Měření se opakovalo po 2 dnech, kdy jsme prokázali významný pokles stimulačního prahu na 0,5±0,2 V a 0,4±0,2 V při 0,4  resp. 0,5 ms. Též došlo k nevýznamnému nárůstu amplitudy R vlny na 10,2±2,6 mV. Nezaznamenali jsme žádnou komplikaci.

Závěr: Analýzou nekompletních dat studie LEADLESS jsme prokázali vynikající parametry bezpečnosti a efektivity implantace.  Bezelektrodová stimulace je velmi slibnou revoluční změnou koncepce provádění trvalé kardiostimulace s možností eliminace závažných komplikací konvenční kardiostimulace a naznačuje nové cesty provádění komplexních KS výkonů.