Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PROJEKT SLEDOVÁNÍ ROZVOJE CTEPH PO 1.PŘÍHODĚ PLICNÍ EMBOLIE

J. Petrová, J. Mrózek, V. Janovský, J. Václavková, P. Bindas, L. Kraus, P. Jansa, M. Aschermann (Ostrava, Opava, Nový Jičín, Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

ÚVOD
CTEPH (chronická trombembolická plicní hypertenze) je jedním z typů PH. Je relativně vzácnou komplikací prodělané PE, s výskytem max. v 3,8% případů. Je asociována s mladším věkem a s rozsáhlými defekty v perfuzi v plicní cirkulaci zobrazené na plicním scintigrafii.
Cíl
Autoři zahájili prospektivní studii neselektovaných pacientů po 1.epizodě  plicní embolie. Plánem autorů je jejich sledování po dobu 2 let ( po 6, 12 a 24 měsících) a zaznamenávání dat z klinických, laboratorních a zobrazovacích vyšetření, včetně zjišťování rozvoje CTEPH. Cílem projektu je stanovení četnosti výskytu chronické CTPEH, stanovení laboratorních a klinických rizik, posouzení vlivu léčby na její rozvoj a posouzení plicní reperfúze na plicní scintigrafii.
Soubor a metodika
Pro naše sdělení jsme vybrali vzorek pacientů (n26), u nichž již proběhla i kontrolní vyšetření po 6 měsících. Z echokardiografických parametrů byly měřeny diametr pravé komory (PK) a pravé síně (PS), parametry funkce PK (přítomnost hypokinezy volné stěny , TAPSE = tricuspid annular plane systolic excursion) a přítomnost známek PH při odhadovaném PASP (RAP+PGmax na trikuspidální chlopni) › 40mmHg. Dále jsme hodnotili přítomnost perfuzních defektů na ventilačně perfuzní scintigrafii plic.
Výsledky
Vstupním echokardiografickým vyšetřením byly zjištěny známky PH  u 34,6% (n9), u 80% (n7) těchto pacientů byl také zjištěn na scintigrafii defekt plicní perfuze typický pro PE. Při kontrolním vyšetření za 6 měsíců trvají echokardiografické známky PH u 14% (n2) pacientů, u stejného počtu trvá nález defektů na VP scintigrafii plic.
 Závěr
V této fázi studie lze konstatovat, že při kontrolních vyšetřeních persistuje plicní hypertenze u významné části pacientů našeho souboru a že  perzistence plicní hypertenze je v korelaci s trvajícími výpadky perfuze na plicní scintigrafii.