Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PATOLOGICKÉ ÚTVARY V OBLASTI ÚSTÍ MITRÁLNÍ CHLOPNĚ

J. Ostřanský, M. Hutyra, P. Šantavý, A. Bártková, J. Janková, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Diferenciální diagnóza hypermobilních útvarů, zasahujících do ústí dvojcípé chlopně, může být nelehká. Jedná se o struktury, které přímo nasedají nebo vychází z cípu mitrální chlopně (vegetace, tromby, papilární fibroelastom), nebo mobilní tumory, parciálně obturující mitrální ústí.
Kasuistika 1: 62-letá pacientka, léčená pro revmatoidní artritidu IV.stupně, bez laboratorních či klinických známek akutního zánětlivého procesu, vyšetřena po transitorní ischemické atace s nálezem hypermobilního útvaru zadního cípu mitrální chlopně, imponujícího jako trombus. Antikoagulační léčba však neefektivní, struktura odstraněna chirurgicky. Histologicky se jednalo o revmatoidní granulom s nasedající subakutní endokarditidou.
Kasuistika 2: 75-letá pacientka vyšetřována pro kalcifikovaný kulovitý útvar, sumující se na rtg snímku se srdečním stínem. Echokardiograficky diagnostikován tumor levé síně, prolabující do mitrálního ústí. Odstraněn operačně, histologicky se jednalo o extrémně kalcifikovaný myxom.
Kasuistika 3: Jícnovou echokardiografií vyšetřena 40-letá žena po cévní mozkové příhodě. Laločnatý mobilní útvar zadního mitrálního cípu dle morfologie považován za vegetaci. Po zjištění antifosfolipidového syndromu nastavena antikoagulační léčba, vymizením nálezu tak diagnostikován trombus.
Závěr: I při zdánlivě typickém morfologickém nálezu je někdy určení etiologie útvarů v oblasti ústí mitrální chlopně obtížné, kromě myxomu musíme zvažovat přítomnost vegetace či trombu, vzácně i jiných struktur. Efekt léčby či histologický nález pak může být překvapivý.