Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TŘI KAZUISTIKY,MASIVNÍ PLICNÍ EMBOLIZACE A ÚSKALÍ INDIKACE TROMBOLYTICKÉ LÉČBY PŘI JEJÍ RELATIVNÍ KONTRAINDIKACI

A. Novák, I. Havlová, J. Herman, J. Jakabčin, A. Kupec, J. Tureček, P. Červinka (Ústí nad Labem)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Autoři na třech kazuistikách prezentují podání celkové trombolytické léčby pro masivní plicní embolii.První kazuistika, bez komplikací. 59 letá pacientka, hypertonička, po dlouhé cestě autobusem. CT nález s masivní plicní embolizací a dilatací pravostranných oddílů. Léčba 100 mg Actilyse,již po hodině léčby promptní zlepšení stavu.
Druhá kazuistika,62 letý muž, kolaps s pádem.CT angiografie s průkazem masivní plicní embolizace. Nativní CT mozku bez patologie. Podána celková
trombolytická léčba z vitální indikace. Po trombolýze opakovaně epileptické
záchvaty grand mal, na kontrolním CT mozku drobná hemoragie temporálně, krvácení do stehna, rozvoj hemoragického šoku. Komplikace zvládnuty léčbou, infuze heparinem dočasně přerušena a dále pokračováno redukovanou dávkou. 27 den pacient propuštěn.
Třetí kazuistika 68 letá pacientka, urgentně katetrizována pro ST elevace na ekg a dušnost, koronarografie negativní. CT angiografie masivní plicní embolizace. Rozvoj šoku, bradykardie, z vitální indikace podána trombolytická léčba. Do hodiny dochází překvapivě k stabilizaci hemodynamiky, ústupu dušnost, pokračováno léčbou heparinem dle APTT v terapeutickém rozmezí. Místo vpichu po angiografii nekrvácí. Za několik hodin alterace vědomí, na CT mozku zjištěn subdurální hematom. Pacientka za několik dní umírá na jeho komplikace. Dodatečně zjištěn pád na hlavu před příjetím do nemocnice.
Na závěr autoři diskutují indikace trombolytické léčby masivní plicní embolizace, její plné či redukované dávky v případě relativních kontraindikací, které v praxi mohou být časté.