Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ALTERNATIVNÍ LÉČBA STEMI BEZ NUTNOSTI IMPLANTACE STENTU ZA KONTROLY OPTICKOU KOHERENTNÍ TOMOGRAFIÍ S 12 MĚSÍČNÍM SLEDOVÁNÍM. KAZUISTICKÝ PŘÍPAD PROGRAMOVÉHO PROJEKTU PODPOŘENÉHO IGA MZ ČR NS/9824-4

R. Špaček, P. Červinka, M. Kvašňák, M. Bystroń (Ústí nad Labem, Ústí na Labem, Karlovy Vary)
Tématický okruh: Kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Pacient s akutní STEMI spodním s nálezem uzávěru pravé věnčité tepny dle selektivní koronarografie byl léčen trombaspirací a podáním glykoproteinů IIb/IIIa.  Provedená optická koherentní tomografie (OCT) prokázala v místě původního uzávěru rupturu nestabilního aterosklerotického plátu se zbytky trombu. 

OCT kontrola po 7 dnech prokázala nestabilní plát s již zhojenou rupturou bez hemodynamicky významné léze.
Po 12 měsících, kdy pacient byl standardně léčen, užíval duální antiagregační léčbu a byl zcela asymptomatický, jsme provedli selektivní koronarografii a OCT s nálezem hemodynammicky nevýznamné léze s nestabilním aterosklerotickým plátem. 

Závěr: Doporučenou léčbou STEMI je primární koronární intervence s implantací stentu, přednostně lékového, nejsou-li přítomny překážky k dlouhodobé duální antiagregační léčbě. Uvedený případ naznačuje, že optická koherentní tomografie, v určitých případech, dovoluje zvolit alternativní postup k doporučené léčbě.