Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZÁCHOVNÁ OPERACE AORTÁLNÍ CHLOPNĚ – STANDARD NEBO VÝKON S NEJISTÝM VÝSLEDKEM?

P. Fila, P. Němec, J. Ondrášek (Brno)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS


Úvod: Záchovné operace aortální chlopně nabízejí možnost zajistit správnou funkci chlopně, bez nutnosti její náhrady. Při rozhodování o typu výkonu zvažujeme na jedné straně zachování vlastní chlopně se všemi výhodami, které z toho plynou. Na straně druhé ponechání často ne zcela normální chlopenní tkáně, z toho plynoucí nejistá trvanlivost tohoto záchovného výkonu a s tím spojené riziko případné reoperace. Za rizikové faktory selhání primární operace se nejčastěji považují: průměr v oblasti aortoventrikulární junkce > 28mm, bikuspidní chlopeň s orientací komisur < 160° a použití perikardiální záplaty pro plastiku aortální chlopně.
Soubor: v období 08/2008 – 12/2012 bylo v našem centru provedeno celkem 165 operací zachovávajících aortální chlopeň (53x plastika aortální chlopně, 94x reimplantace dle Davida, 13x remodelace dle Yacouba, 5x suprakomisurální náhrada při dilataci v oblasti sinotubulární junkce).
Výsledky: třicetidenní a hospitalizační mortalita byla 1,8% (n=3). Ve sledovaném období 26,3 ± 16,4 měsíců bylo reoperováno pro významnou aortální regurgitaci 9 pacientů (5,5%) – tři po plastice aortální chlopně, pět po reimplantaci a jeden po remodelaci. V osmi případech byla provedena náhrada aortální chlopně, 1x náhrada chlopně a ascendentní aorty konduitem (Bentallova operace). Důvodem reoperace bylo: 3x prolaps cípů, 2x infekční endokarditida, 2x fibrotické změny chlopně s vysokým gradientem a dále dehiscence sutury cípu a dehiscence perikardiální záplaty. Nikdo z reoperovaných pacientů ve sledovaném období nezemřel.
Závěr: je nezbytné, aby byl pacient zapojen do rozhodování a informován i o možných rizicích selhání záchovné operace s nutností ev. reoperace. I přes tato rizika přinášejí záchovné operace v rukou zkušeného chirurga, v indikovaných případech a při vhodné konfiguraci aortální chlopně výhody s výbornými střednědobými výsledky.