Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RUPTURA POSTEROMEDIÁLNÍHO PAPILÁRNÍHO SVALU JAKO PŘÍČINA FATÁLNÍHO KARDIOGENNÍHO ŠOKU

D. Vindiš, M. Hutyra, P. Folwarczny, M. Sluka, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Ruptura papilárního svalu s akutní mitrální regurgitací patří mezi závažné, život ohrožující komplikace akutního infarktu myokardu. Od zavedení reperfusní léčby je uváděna incidence okolo 1%, s vysokou mortalitou mezi 70-90%. Klinicky se projevuje náhlou hypotenzí, plicním edémem a holosystolickým šelestem na hrotě. V diagnostice je suverénní metodou echokardiografie, často s použitím jícnového přístupu. Terapie je chirurgická a spočívá v náhradě, v anatomicky příznivých případech v plastice mitrální chlopně.
V kazuistice popisujeme průběh akutního NSTEMI posterolaterální stěny s nejasným delayem u 89-leté pacientky.  Koronarograficky subtotální stenoza RC a chronický kolateralizovaný uzávěr ACD, řešeno PCI s implantací stentu do RC. Již vstupně hypotenze, jícnovou echokardiografií potvrzena ruptura posteromediálního papilárního svalu s významnou akutní mitrální regurgitací s rychlým rozvojem kardiogenního šoku a exitem. Kazuistika je dokumentována nálezy z průběhu SKG a PCI, TTE a TEE a fotografiemi sekčního nálezu.
 Základní diagnostickou metodou při diferenciální diagnostice hypotenze  a šokových stavů je bedside echokardiografie. I přes včasnou diagnostiku patří ruptura papilárního svalu mezi závažné komplikace akutního infarktu myokardu s vysokou mortalitou.