Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VZÁCNÁ PŘÍČINA VZNIKU ST ELEVACÍ U PACIENTA S KARCINOMEM THYMU

V. Müllerová, A. Novák, A. Kupec, M. Bystroň, M. Derner, I. Havlová, P. Červinka (Ústí nad Labem)
Tématický okruh: Kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

V této kazuistice bych chtěla prezentovat případ 68ti-letého pacienta s diagnózou spinocelulárního karcinomu thymu, který byl chirurgicky odstraněn s následnou adjuvantní radioterapií. Po 2 letech byla zjištěna lokální recidiva tumoru s prorůstáním do myokardu a s metastatickým rozsevem. Nález inoperabilní, indikován k paliativní chemoterapii. 
Nyní byl pacient bez znalosti  rozsahu onkologického onemocnění odeslán na spádovou internní ambulanci a vzhledem k typickým ST elevacím anteroseptálně byl referován na naše pracoviště s diagnózou STEMI přední stěny. Echo provedené v rámci diferenciální dg. ihned po příjezdu pacienta neprokázalo regionální poruchu kinetiky či perikardiální výpotek, dominuje však nález tumorózní masy v předním mediastinu, která infiltruje stěny obou komor s jejich útlakem. Opakovaný odběr troponinů vylučuje akutní koronární syndrom, elevace ST segmentů přetrvávají, pacient je bez stenokardií, SKG vzhledem k tomuto nálezu nebyla t.č. indikována. 
Jako příčina patologického obrazu EKG s ST elevacemi se jeví dlouhodobý útlak RIA2-3 tumorem, který je i touto tepnou vyživován či infiltrace přední stěny  tumorem, jak zjištěno dle CT a koronarografie z předchozích let.
Na tomto případu bych chtěla poukázat na nepříliš častý nález ST elevací u pacientů s nádorovým onemocněním a infiltrací myokardu tumorem.