Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HEMODYNAMICKÝ EFEKT DOČASNÉ RESYNCHRONIZACE PRAVÉ KOMORY U DĚTÍ PO OPERACI FALLOTOVY TETRALOGIE

P. Vojtovič, F. Kučera, M. Selko, S. Krupičková, J. Hostaša, T. Matějka, R. Gebauer, T. Tláskal, V. Tomek, J. Janoušek (Praha)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Blok pravého Tawarova raménka je častou komplikací radikální operace Fallotovy tetralogie (ToF) spojenou s elektromechanickou dyssynchronií pravé komory (PK), která se může podílet na pooperační hemodynamické nestabilitě. Cílem práce je zhodnocení změn v hemodynamice a tkáňové oxemii při resynchronizace pravé komory bezprostředně po operaci ToF.
Pacienti a metodika: Sledování změn hemodynamiky (arteriální tlak, srdeční výdej [PiCCO]) a tkáňové oxémie (NIRS) při bazálním rytmu a po resynchronizaci RV pomocí síněmi spouštěné stimulace z volné stěny pravé komory bylo provedeno u 10 pacientů s kompletním blokem pravého raménka (věk medián 8,7 měsíců) v prvních 24 hod. po korekci ToF. Sledované proměnné byly porovnávány ve 2 x 2 pěti-minutových intervalech bez a se stimulací, výsledky pak byly průměrovány.
Výsledky: Resynchronizace zkrátila QRS komplex z 96 (±12) ms na 64 (±8) ms (p<0,001) a vedla ke vzestupu arteriálního systolického (medián +4,3, rozsah +2,1 – +13,0 %, p<0,001 ), středního (medián +4,0, rozsah +1,0 – +9,7 %, p<0,001) a pulzního tlaku (medián +4,0, rozsah -2,9 – +22,6 %, p=0,007), zlepšení kontraktility levé komory (dP/dT max., medián +4,6, rozsah -2,3 – +8,7 %, p=0,002) a zlepšení renální oxémie (medián +1, rozsah 0 - +3 procentní body, p<0,05). Nedošlo ke statisticky významné změně hodnoty centrálního žilního tlaku, srdečního výdeje a cerebrální oxemie.
Závěr: Resynchronizace PK u pacientů časně po operaci ToF vede ke zlepšení hemodynamických parametrů a renální oxémie a může být u některých nemocných důležitou součástí léčby nízkého srdečního výdeje.
(Podpořeno  projektem (Ministerstva zdravotnictví) koncepčního rozvoje výzkumné organizace 00064203 (FN MOTOL)).