Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ MITRÁLNÍ INSUFICIENCE JAKO NÁSLEDEK VYTRVALOSTNÍHO BĚHU

B. Hauptmannová, P. Neužil, Š. Černý, M. Benešová, F. Kölbel (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Souhrn

Akutně vzniklá mitrální insuficience je život ohrožující stav, jehož příčinou může být i velká fyzická zátěž, zejména při současné myxomatozní degeneraci mitrální chlopně. Mortalita neléčené vady je 75% během prvních 24 hodin po vzniku, rovněž perioperační mortalita je vysoká.


Kasuistika uvádí případ 57 letého muže, aktivního sportovce ( vytrvalostní běžec), jehož zdravotní stav byl řádně vyšetřován na pracovišti sportovní mediciny v SRN, vždy s normálními nálezy. Bezprostředně po absolvování maratónského běhu si začal stěžovat na výraznou dušnost, NYHA III – IV. Při fyzikálním vyšetření byl dobře slyšitelný hrubý systolický šelest s maximem na srdečním hrotu s propagací do levé axilly, a byly přítomné
známky městnání na plících. Transtorakální echokardiografie potvrdila podezření na akutně vzniklou mitrální regurgitaci, jen s mírnou dilatací levé síně a s hyperkinetickou levou komorou se zachovalou systolickou funkcí ( EF 70%).

Po upřesňujícím vyšetření transezofageální echokardiografií byla indikována chirurgická revize mitrální chlopně. Ta prokázala myxoidní degeneraci obou cípů chlopně, rupturu šlašinek a dilataci jejího anulu. Byla provedena úspěšná záchovná operace s plastikou chlopně, anuloplastikou a s náhradou šlašinek.
Po zvládnutí komplikací v pooperačním období byl nemocný propuštěn čtrnáctý pooperační den do ambulantní péče.

 

Klíčová slova:
myxoidní degenerace mitrální chlopně, maratonský běh, mitrální regurgitace, plastika chlopně.