Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSA BOLESTÍ V DOLNÍ KONČETINĚ

R. Kološová, T. Gistinger, I. Pavlas, K. Zeman, B. Cesnek, L. Pohludková, K. Papugová (Frýdek-Místek)
Tématický okruh: Ambulantní péče
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:  Na kardiovaskulárním ultrazvukovém pracovišti interního oddělení nemocnice ve Frýdku-Místku  jsou často vyšetřováni pacienti s bolestí v dolní končetině. Diferenciální diagnostika je široká. Bolest v dolní končetině může  mít cévní, neurologické, dermatologické, ortopedické i traumatologické příčiny. Bolest v končetině může být způsobena afekcí lokalizovanou v některé části končetiny nebo může vyzařovat z jiných částí těla.
Soubor: V naší presentaci hodnotíme pacienty, kteří měli provedenou Dopplerovskou ultrasonografii cév dolních končetin na našem pracovišti v prvním čtvrtletí roku 2012. Bylo provedeno 494 ultrazvukových vyšetření dkk.
Diagnostikovali jsme tyto příčiny bolestí v dolní končetině:
Chronická žilní insuficience ve 22%
Chronická ischemická choroba tepen dkk v 19%
Hluboká žilní trombosa v 11 %
Kloubní postižení v 6%
Povrchní tromboflebitida ve 3 %
Kožní a neurologické příčiny ve 2%
Akutní tepenný uzávěr ve 2%
35% pacientů nemělo zjištěnou příčinu obtíží
V práci analyzujeme jednotlivé diagnostické soubory a presentujeme zajímavé nálezy.
Závěr : Diagnostikované příčiny bolestí v dolní končetině odpovídají kardiovaskulárnímu zaměření našeho pracoviště . Pokud přistupujeme k pacientovi s podezřením na hlubokou žilní trombosu dolní končetiny, je třeba si uvědomit, že jen menší část pacientů tuto diagnosu má. Duplexní ultrazvukové vyšetření s bareným mapováním v mnoha případech  zjistí příčinu obtíží a podle něj pak určujeme další diagnostický a terapeutický postup.