Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STŘEDNĚDOBÉ VÝSLEDKY PLASTIK AORTÁLNÍ CHLOPNĚ

J. Vojáček, P. Žáček, T. Holubec, M. Tuna, J. Dominik, J. Harrer (Hradec Králové)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Plastiky aortální chlopně hrají stále významnější roli v léčbě aortální regurgitace. Celoživotní užívání antikoagulační léčby je z dlouhodobého hlediska spojeno s poměrně významným rizikem krvácivých a tromboembolických komplikací a snižuje rovněž kvalitu života. Plastiky aortální chlopně jsou vhodné zejména u mladých a středněvěkých pacientů, kteří by jinak byli kandidáty na náhradu chlopně mechanickou protézou. Cílem práce je zhodnotit střednědobé výsledky plastik aortální chlopně na Kardiochirurgické klinice FN v Hradci Králové
Soubor a metodika: Od X/2007 do VIII/2012 jsme provedli celkem 100 plastik aortální chlopně.  Průměrný věk byl 50,5 ± 13 (23 – 77). Průměrná hodnota aortální regurgitace (AR) předoperačně byla 3,4 ± 1,08, EF LK 59 % ± 10. U 37 pacientů byla provedena izolovaná plastika aortální chlopně, u zbývajících 63 nemocných byla současně nahrazena i vzestupná aorta a/nebo aortální kořen.
Výsledky: Třicetidenní mortalita byla 0%. Střední doba sledování je 23 měsíců ± 14 (1-58). Během sledovaného období zemřeli 2 pacienti, přežívání je tedy během sledovaného období 98 %. U 7 pacientů byla nutná reoperace z důvodu progrese aortální regurgitace. Bez reoperace je tedy během sledovaného období 93 % pacientů a bez nahrazené chlopně 94 % operovaných. Průměrná hodnota aortální regurgitace je 1,1 ± 0,9.
Závěr: Záchovné operace aortální chlopně jsou již zavedenou chirurgickou metodou. Dlouhodobé výsledky jsou sice limitované, ale přesto jsou tyto operace podporovány doporučenými postupy. Naše střednědobé výsledky jsou slibné. Procento reoperací je podobné jako u ostatních publikovaných souborů a jistě se zde odráží i learning curve. Za podstatné rovněž pokládáme, že nikdo z našich pacientů po operaci nezemřel a rovněž všechny reoperace měly hladký průběh.