Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SPONTÁNNÍ REKANALIZACE UZÁVĚRU PRAVÉ VĚNČITÉ TEPNY JAKO NEOBVYKLÝ SPOUŠTĚČ ARYTMICKÉ BOUŘE

T. Roubíček, P. Kučera, R. Polášek (Liberec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Arytmická bouře může mít řadu příčin. V této kazuistice prezentujeme spontánní rekanalizaci uzávěru pravé věnčité tepny jako neobvyklý spouštěč arytmické bouře.
Kazuistika: 69letý muž byl přijat pro 4 adekvátní výboje CRT-D. Pacient byl 14 let po Q-infarktu myokardu spodní stěny a následném aortokoronárním bypassu (LIMA-RIA, sekvenční žilní bypass na ramus marginalis a ramus circumflexus). Před rokem prodělal recidivu infarktu myokardu nejasné lokalizace při LBBB, s pokročilou dysfunkcí levé komory srdeční a nutností dočasné kardiostimulace pro intermitentní AVB 3. stupně. Při rekoronarografii byly prokázány uzávěry pravé i levé věnčité tepny, bypassy byly v dobré kondici, nebyla indikována revaskularizace. 6 dní po infarktu byl resuscitován pro setrvalou komorovou tachykardii a zajištěn implantací CRT-D. Léčbu komorové tachykardie radiofrekvenční ablací pacient odmítl. Do nynějšího přijetí byl pacient bez komorových arytmií. Při přijetí do nemocnice jsme vyloučili obvyklé faktory spouštějící arytmickou bouři. Přes terapii amiodaronem se však arytmická bouře (recidivující setrvalé komorové tachykardie a fibrilace komor) stupňovala. Před zvažovanou radiofrekvenční ablací byla provedena rekoronarografie s nálezem spontánní rekanalizace uzávěru pravé věnčité tepny s kritickou stenózou. Po provedení PCI došlo ke kompletnímu ústupu arytmií.
Závěr: Spontánní rekanalizace věnčité tepny se může klinicky projevit jako ischémie myokardu nebo jako v našem případě vyvoláním arytmií. Naše kazuistika dokumentuje, že spontánní rekanalizace věnčité tepny může být neobvyklým spouštěčem arytmické bouře.