Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ENDOKRINOPATIÍ PODMÍNĚNÁ TAKOTSUBO KARDIOMYOPATIE – RARITNÍ FORMA MANIFESTACE FEOCHROMOCYTOMU (KAZUISTIKA)

P. Juránek, O. Jiravský, M. Branny (Třinec)
Tématický okruh: Kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:  Takotsubo kardiomyopatie (KMP) je syndrom definovaný přechodnou systolickou dysfunkcí LK s obrazem dyskinezy apikální části levé komory, bolestmi na hrudi s EKG změnani ST úseku a minimálním vyplavení katecholaminů při absenci stenotického postižení věnčitých tepen. Patofyziologicky se pravděpodobně jedná o „toxický“ vliv katecholaminů na myokard. Příčinou vysoké hladiny katecholaminů bývá typicky velká stresová událost.  Naše kazuistika ukazuje jinou etiologii elevace katecholaminů spojenou s Takotsubo KMP: feochromocytom s intermitentním „bolusovým“ uvolněním katecholaminů.


Kazuistika: 58-letý pacient (hypertonik diabetik) byl přijat do spádové nemocnice pro atypické thoracalgie s tachykardií, hypertenzí a bez stresové anamnézy,v EKG elevace ST V1-2. Nemocný byl urgentně katetrizován s normálním nálezem na věnčitých tepnách. Ventrikulografie i ECHO prokazuje dysfunkci LK EF 35% s typickou poruchou kinetiky pro Takotsubo KMP, poté dochází k normalizaci EF. Na základě anamnestických údajů (typický popis opakovaných záchvatů při feochromocytomu v kontrastu s absencí jednoznačné stresové události) byla vyslovena suspekce na feochromocytom, která byla laboratorními vyšetřeními potvrzena. Pomoci zobrazovacích metod (USG a CT břicha) byl zjištěn hormonálně aktivní adenom nadledviny vpravo. Stav hodnotíme jako Takotsubo KMP na podkladě intermitentně zvýšené hladiny katecholaminů při feochromocytomu.

 
Materiál: obrazová dokumentace selektivní koronarografie, ventrikulografie a echokardiografie, CT vyšetření nadledvin


Závěr: Autoři prezentují kazuistiku Takotsubo KMP způsobené elevací plasmatických katecholaminů při feochromocytomu. Zároveň autoři upozorňují na nutnost pomýšlet i na atypickou příčinu Takotsubo KMP – i vzácnější onemocnění typické zvýšenou hladinou katecholaminů se může manifestovat formou Takotsubo KMP.