Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STEMI-RADIAL

I. Bernat, D. Horák, J. Šťásek, M. Mates, R. Rokyta, .. Jménem řešitelů studie STEMI-RADIAL (Plzeň, Hradec Králové, Praha)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Riziko krvácení a vaskulárních komplikací u pacientů s akutním koronárním syndromem léčených perkutánní koronární intervencí (PCI) zůstává vysoké. Klinický přínos  radiálního přístupu není dosud jednoznačně stanoven.

Cíl: Srovnat radiální a femorální přístup u pacientů s akutním infarktem myokardu s ST elevacemi (STEMI) léčenými primární PCI do 12 hodin od vzniku potíží.

Metody: STEMI-RADIAL (ST Elevation Myocardial Infarction treated by RADIAL or femoral approach) je národní randomizovaná multicentrická studie. Od října 2009 do února 2012 bylo ve čtyřech PCI centrech randomizováno celkem 707 pacientů. Primárním endpointem bylo závažné krvácení a lokální vaskulární komplikace vyžadující léčbu v prvních 30 dnech. Sekundárními endpointy byly NACE (primární endpoint spolu s úmrtím,

Výsledky: Primární endpoint v radiální skupině (n=348) byl 1,4% a ve femorální (n=359) 7,2% (p=0,0001), NACE pak 4,6% vs 11,0% (p=0,0028). Konverze z radiálního na femorální přístup byla 3,7%. Doba pobytu na JIP byla kratší v radiální skupině (2,5±1,7 vs 3,0±2,9 dne, p=0,0016), ve které byla i nižší spotřeba kontrastní látky (170±71 vs 182±60 ml, p=0,01).

Závěr: U pacientů se STEMI léčených primární PCI byl radiální přístup spojen s nižším výskytem závažného krvácení a lokálních vaskulárních komplikací, nižší incidencí NACE, spotřebou kontrastní látky a kratší dobou pobytu na JIP. Tyto výsledky podporují použití radiálního přístupu u primárních PCI jako metodu volby v centrech provádějících PCI tímto přístupem.