Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NÁHLÁ SRDEČNÍ SMRT V PRŮBĚHU HOLTEROVA MONITOROVÁNÍ

S. Janíčková, H. Javorková, M. Cveková, I. Kyselová (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod:

Náhlá smrt srdeční /NSS/ představuje jeden z problémů současné kardiologie, kdy jsou ohroženi pacienti nejen se strukturálním onemocněním srdce, ale i bez jeho organického postižení u konkrétních uvedených pacientů.

Popis případů:

Autorky představují dvě kazuistiky. Pacienta s ischemickou chorobou srdeční, po infarktu myokardu staršího data, kdy během monitorace ekg holterem (indikovaným pro kvantifikaci komorových extrasystol) došlo k náhlému úmrtí. Druhou kazuistiku závažných recidivujících synkopálních stavů s arytmickým podkladem u mladé pacientky bez organického postižení srdce. V tomto případě bylo diagnostikováno long QT (vrozené prodloužení QT intervalu na ekg) a definitivně potvrzeno genetickým vyšetřením. Na základě toho byla pacientka indikována k implantaci kardiodefibrilátoru.

Závěr:

Výskyt NSS je stálou hrozbou. Naší společnou snahou je odhalit co nejvíce rizikových znaků, které umožní stratifikovat jedince ohrožené NSS, tyto potom indikovat ke specializovanému vyšetření k odhalení možné vrozené anomálie v genotypu.