Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ANALÝZA PŘÍČIN VÝRAZNĚJŠÍ LABILITY TK U PACIENTŮ HYPERTENZNÍ PORADNY

R. Prosecký, J. Vítovec (Brno)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Objasnit základní příčiny výraznějšího kolísání TK u pacientů hypertenzní poradny.  
Soubor a Metodika: Soubor 30-ti pacientů hypertenzní poradny s výraznějším kolísáním TK. Výraznější labilita byla definována jako rozdíl mezi maximem a minimem ≥ 40mmHg při měření v rámci jednoho dne při domácím měření TK za standardních podmínek. Následně byla provedena analýza ambulantního 24 hodinového měření TK, test s ranní medikací k ověření compliance, posouzení úzkostných stavů, vyloučení sekundárních příčin hypertenze.  
Výsledky: Mezi pacienty hypertenzní poradny s výraznější labilitou dominovali pacienti s úzkostným laděním dle dotazníku nebo již zavedené psychiatrické medikace. Častá byla přítomnost syndromu bílého pláště. Ze sekundárních příčin způsobující labilitu TK byl vyloučen feochromocytom na základě plazmatických hodnot metanefrinů. V souboru byla nalezena zvýšená četnost pacientů se syndromem spánkové apnoe a extrémní labilita pak byla přítomna u pacientů s parkinsonovým syndromem.  
Závěr: Na selektovaném souboru pacientů hypertenzní poradny je zjevná častá asociace úzkostné poruchy obecně a speciálně pak atak panické poruchy s kolísáním TK. Frekventní byla u těchto pacientů snaha o samovolné úpravy medikace dle hodnot TK. Častá je frekvence syndromu spánkové apnoe a velmi výrazná labilita byla nalezena u pacientů s parkinsonským syndromem.