Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KALCIOVÉ SKÓRE - STANOVENÍ RIZIKA KARDIOVASKULÁRNÍHO ONEMOCNĚNÍ

P. Doupalová, I. Benušová, I. Buriánková, E. Sovová, M. Kaletová (Olomouc)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Poster - sesterský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Kalciové skóre (CaS) vyjadřuje množství vápníku v aterosklerotických plátech koronárních tepen. Výsledkem CaS je Agatsonovo skóre – nezávislý faktor hodnotící riziko kardiovaskulárního onemocnění (KVO). Představuje významný parametr k  vyhledávání asymptomatických jedinců s vysokým rizikem budoucího vzniku KVO.
Cíl: Stanovení CaS u asymptomatických příbuzných pacientů s KVO (dále jen příbuzných) a v kombinaci se SPECT vyšetřením vyhledat příbuzné s KVO.
Soubor a metodika: 128 příbuzných průměrného věku 54,2 (81 mužů (M) průměrného věku 52,8 a 47 žen (Ž) průměrného věku 56,6) bylo vyšetřeno na PET/CT. Pro identifikaci kalciových lézí byla použita hranice 130 Hounsfieldových jednotek. Všem byl zároveň proveden SPECT myokardu. Při pozitivním nálezu na SPECTu byla následně provedena koronarografie. Po roce byli příbuzní pozváni na kontrolní vyšetření CaS již bez SPECTu. Do konce roku 2009 zkontrolováno 83 příbuzných (52M a 31Ž).
Výsledky: CaS: norma – 39M a 28Ž, minimální – 6M a 6Ž, mírné – 22M a 6Ž, střední – 8M a 7Ž, vysoké u 6M. SPECT: negativní nález – 67M a 47Ž, pozitivní u 14M – 2M dilatace LK, 1M dilatační KMP, 9M ischémie, 1M závažná ischémie, 1M nehodnotitelný – invalidní na vozíku. Koronarografie: provedena 11M – 3M negativní nález, 1M diagnostikována dilatační KMP, 7M nález stenózy na koronárních tepnách – z nich 6M podstoupilo revaskularizaci koronárních tepen (3M PCI, 3M CABG). Kontrolní CaS po roce střední – 8M a 4Ž, vysoké – 6M a 1Ž.
Závěr: Výskyt patologického nálezu CaS u asymptomatických příbuzných vede k upřesnění KV rizika a k následné adekvátní terapii. Kombinací CaS se SPECTem jsme schopni odhalit pacienty ohrožené KVO. Příbuzní s patologickým nálezem jsou dispenzarizováni v naší ambulanci preventivní kardiologie.