Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SUBKUTÁNNÍ DEFIBRILÁTORY – JEDNOROČNÍ ZKUŠENOSTI

M. Fedorco, V. Doupal, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Kompletně subkutánní defibrilátor (SQ-ICD) je novou možnosti zajištění rizikových pacientů v primární a sekundární prevenci náhlé srdeční smrti (NSS).
Cíle: Cílem práce je prezentovat první zkušenosti s implantaci SQ-ICD a jednoročním sledováním pacientů.
Metody a výsledky: Od listopadu 2010 do prosince 2011 byl u 11 pacientů (10 mužů) implantován SQ-ICD, průměrného věku 58 let, 7 pacientů s ischemickou kardiopatii, 3 pacienti s dilatační a 1 pacientka s idiopatickou kardiopatii. U 10 pacientů byl přístroj implantován v primární prevenci, u jedné pacientky v sekundární. Implantační výkon byl proveden v celkové analgosedaci, u všech pacientů proběhl bez komplikací. Časná komplikace (do 30 dnů) se vyskytla u jednoho pacienta – infekce kapsy defibrilátoru s nutností kompletní explantace celého systému, pozdní komplikace (nad 30 dnů) nebyly zjištěny. V průběhu jednoročního sledování byla adekvatní terapie zaznamenaná u dvou pacientů, v obou případech se jednalo o fibrilaci komor, správně detekovanou a ukončenou prvním výbojem. Neadekvátní terapie zjištěné nebyly.
Závěr: Kompletně subkutánní defibrilátor je bezpečným a efektivní způsobem odvrácení náhlé srdeční smrti u rizikových pacientů. Ve srovnání s transvenozním systémem je nevýhodou nemožnost terminace komorových tachykardii antitachykardickou stimulaci a nutnost použití vyšších energii výbojů.
Klíčová slova: náhlá srdeční smrt, srdeční selhání, subkutánní defibrilátor