Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝZNAM URGENTNÍHO ECHOKARDIOGRAFICKÉHO VYŠETŘENÍ U RESUSCITOVANÝCH PACIENTŮ

P. Folwarczny, D. Vindiš, M. Hutyra, D. Marek, M. Táborský, B. Klementa , M. Polanská, P. Hubáček (Vratimov, Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod:Dle doporučení Evropské rady pro resuscitaci z roku 2010 je žádoucí použití echokardiografické diagnostiky i v průběhu kardiopulmonální resuscitace (KPR) k ozřejmění možné reverzibilní příčiny náhle zástavy oběhu (NZO).Existují práce pro pozitivní dopad použití echokardiografie u resuscitovaných pacientů (pt).Dosud však neproběhla žádná studie která by ukazovala přínos periresuscitační echokardiografie jako hlavní proměnné v dlouhodobém i krátkodobém přežití pacientů.K účelu rychlé echokardiografické diagnostiky byl vypracován echokardiografický protokol označovány jako FEEL (Focused Echo Evaluation in Life Support).Echokardiografie je v průběhu resuscitace nejen zdrojem diagnostickým,ale i  prognostickým.Smyslem algoritmu FEEL je  rychle vyšetřit pt. a precizovat základní diagnózu NZO.
Cíl:Cílem práce je zhodnocení výsledků FEEL echokardiografie u resuscitovaných pacientů ve FN Olomouc
Soubor,metodika: Proveden retrospektivní rozbor dat u 47 pt.(26 žen, 21 mužů) resuscitovaných pro netraumatickou NZO  a provedenou FEEL echokardiografii na oddělení urgentního příjmu FN Olomouc v průběhu roku 2010. Průměrný věk  byl 68 let (28-88).

Výsledky: V 5 případech byla jako příčina určena akutní embolie plicní a na základě nálezu byla podána akutní trombolýza která ve 4 případech vedla ke spontánnímu obnovením oběhu. V 1 případě byla identifikována tamponáda a byla provedená punkce.Ve 14 případech na základě echokardiografie bylo indikováno provedení akutní koronarografie,které ve 10 případech vedlo k pozitivnímu nálezu koronární okluze. U 10 pt. se příčinu zástavy nepodařilo objasnit.12 pt. s FEEL určenou příčinou NZO přežilo více než 48 hodin.
Závěr:FEEL echokardiografie vedla v daném souboru k úspěšnému určení etiologie zástavy u 15 pacientů t.j 32%.Tyto výsledky dokazují pozitivní vliv použití echokardiografie během KPR na krátkodobou mortalitu pacientů.